Britové začínají balit kufry na cestu z EU. A debata houstne

07.06.2016 9:44

Jako by zastáncům setrvání Velké Británie v Evropské unii těsně před finišem docházel dech. Do referenda zbývá již pouze čtrnáct dní a pět z posledních osmi průzkumů dává větší šance odpůrcům Evropské unie. Deník Daily Mail se mezitím tvrdě pouští do premiéra Camerona, který prý uráží inteligenci voličů.

Britové začínají balit kufry na cestu z EU. A debata houstne
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Zejména tři včerejší průzkumy veřejného mínění musely tábor příznivců brexitu v čele s bývalým starostou Londýna Borisem Johnsonem či šéfem euroskeptické UKIP Nigela Farage velmi potěšit. Všechny tyto on-line průzkumy favorizují variantu, že Velká Británie po 23. červnu skutečně Evropskou unii opustí. Největší náskok příznivcům brexitu dává průzkum realizovaný společností ICM, kde výsledky dopadly 48 % ku 43 %. Podle YouGov by referendum dopadlo 45 % ku 41 % a podle společnosti TNS 43 % ku 41 % ve prospěch odchodu z EU.

Výsledky průzkumů poslaly hodnotu libry ke třítýdennímu minimu vůči dolaru, což ve svém projevu komentoval i Boris Johnson, který se snažil zmírnit obavy voličů. „V krátkodobém horizontu možná libra lehce poklesne, ale v dlouhodobém horizontu čeká naši ekonomiku v případě brexitu růst,“ uvedl Johnson, který bude podle mnohých expertů v případě úspěchu v referendu usilovat o pozici šéfa strany Davida Camerona. Většina politologů se ovšem také shoduje na tom, že Cameronova pozice bude oslabena i v případě, že nakonec Velká Británie v EU zůstane.

Před odchodem z EU varují opoziční strany, ale také většina finančních institucí. Ostatně také samotný premiér Cameron často argumentuje tím, že brexit může poslat britskou ekonomiku na dno. Jeho katastrofické scénáře však v poslední době na voliče nezabírají. Jak Daily Mail připomíná, dnes večer se Cameron společně s Faragem zúčastní diskuse na téma Evropské unie v televizi ITV. Oba dva politici však spolu nebudou diskutovat přímo, ale budou odpovídat na otázky obecenstva přítomného ve studiu.

David Cameron dělá vše proto, aby přesvědčil voliče o nutnosti zůstat součástí Evropské unie. Jak ovšem Daily Mail upozorňuje ve svém dnešním editorialu, až příliš tlačí na pilu a jeho snaha může mít nakonec přesně opačný efekt. „Premiér varuje před poklesem libry, zvýšením cen zboží a hypoték a nezaměstnanosti. Brexit dokonce přirovnává ve vztahu k ekonomice země k nevybuchlé bombě. Pokud by to ovšem všechno byla pravda, potom bylo z jeho strany krajně nezodpovědné vyhlašovat referendum,“ kritizuje britský deník premiéra.

„O něco málo později měl premiér tu drzost prohlašovat, že prý on osobně nešíří žádné poplašné zprávy. Skutečně, pane premiére? Pokud vaše poznámky nejsou šířením poplašných zpráv, tak potom Pánbůh s námi, až se váš ‚projekt‘ zastrašování skutečně rozjede. Naše země očekává pozitivní intelektuální diskusi. Vy však odmítáte se postavit tváří v tvář svým rivalům a místo toho se ukazujete společně s partou přestárlých levičáků. A co je horší, každý den snižujete vážnost své funkce hysterickými obviněnými a šířením směšných obav z brexitu.“

„Existuje aspoň malá šance, že přestanou vůdci kampaně za setrvání Velké Británie v EU urážet inteligenci svých voličů a zaměří se při diskusi na fakta?“ táže se ironicky britský deník premiéra a poukazuje na skutečnost, že pro setrvání země v EU budou jistě hlasovat i zločinci, kteří nemohou být kvůli nařízením z Bruselu vyhoštěni z Velké Británie. „Stejně tak není možné zabránit jim ve vstupu do naší země. Toto se děje dnes a denně a jediný způsob, jak to zastavit, je opět převzít kontrolu nad našimi hranicemi,“ má jasno deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…