Britské deníky hodnotí vítězství Trumpa. Je to katastrofa, nebo nová příležitost?

10.11.2016 8:25

Britský konzervativní deník Telegraph a levicový deník Guardian ve svých editorialech reagují na překvapivé vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Jejich postoj je však značně odlišný. Zatímco Guardian to považuje za katastrofu, Telegraph se na vítězství republikánského kandidáta dívá střízlivějším pohledem.

Britské deníky hodnotí vítězství Trumpa. Je to katastrofa, nebo nová příležitost?
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

„Nemyslitelné je nemyslitelným jen do té doby, než se uskuteční. Volba Donalda Trumpa vyvolá globální politické zemětřesení. Paralela s hlasováním o brexitu je nabíledni. Navíc se k Trumpovi můžou v mnoha částech Evropy přidat jeho následovníci, jako například Marine Le Penová ve Francii. Výsledek amerických voleb budou vítat v Moskvě a Damašku, ale pro Ukrajinu nebo syrskou opozici jde o další katastrofu,“ hořekuje britský levicový deník.

Podle Guardianu byl Trump mnoho měsíců trestuhodně podceňován. „Průzkumy a matematické výpočty, které hovořily v jasný prospěch Clintonové, se samy zdiskreditovaly. Ani rozhodnutí FBI znovu vyšetřovat její e-mailovou kauzu nebral nikdo jako zásadní problém pro její šance dostat se do Bílého domu a Trump byl i těsně před zahájením voleb považován za outsidera. Přesto dokázal především díky voličům bílé pleti uspět,“ podivuje se Guardian.

Celý text z Guardianu máte k dispozici ZDE.

V souvislosti s úspěchem Trumpa a republikánů v Kongresu i Senátu se obává britský levicový deník, že Washington nyní bude plně v rukách konzervativců a ti budou své moci zneužívat. „Amerika vedle toho bude muset čelit dopadu v oblasti rasové rovnoprávnosti. Trump vedl kampaň proti migrantům a urážel muslimy i Hispánce,“ běduje Guardian s tím, že panují obavy, jestli má republikánský kandidát připravený nějaký ekonomický plán.

„V neposlední řadě potom Trumpovo vítězství vyvolává nejistotu nad zvolenou strategií americké zahraniční politiky ve světě, který se již dlouho spoléhá na stabilitu v USA. Schopnost Trumpa destabilizovat Spojené státy i celý svět je téměř neomezená. Jeho plány v oblasti vojenské, diplomatické, bezpečnostní a obchodní mohou změnit svět k horšímu. Američtí voliči udělali tento týden velmi nebezpečný krok. My kvůli tomu nyní čelíme temnotě, nejistotě a obavám.“

Britský konzervativní deník Telegraph je ve srovnání s Guardianem k vítězství Trumpa o poznání smířlivější. Přesto i tento deník ve svém editorialu vyslovuje jisté pochybnosti a upozorňuje, že 45. prezident Spojených států se nikdy ve svém životě nepohyboval v politice. Stejně jako Guardian i Telegraph dále s podivem komentuje nesoulad mezi průzkumy a reálnými preferencemi obou prezidentských kandidátů.

Telegraph je nicméně mnohem kritičtější k Trumpově soupeřce Hillary Clintonové, kterou považuje za „ztělesnění zdiskreditované politické třídy, která mnoho slibuje, ale jen málo dělá“. „Naproti tomu Trump vystupoval v kampani jako outsider, který chce porazit establishment. Je v každém případě obtížné odhalit jeho politické zaměření. Trump není pravičák, ale vzhledem k prosazování nižších daní a restriktivní imigrační politiky není ani levičákem.“

Celý text z Telegraphu je ZDE.

Za problém považuje britský deník Trumpovo volání po izolacionismu, jenž provázel Spojené státy ve 30. letech minulého století. „Ovšem světová ekonomika je dnes mnohem provázanější. Kromě toho by protekcionistická Amerika pomohla ze všeho nejméně chudým Američanům. Příjmy u více než 40 % obyvatel země jsou dnes nižší, než tomu bylo před téměř dvaceti lety. Ostatně také proto Donald Trump vyhrál volby.“

Telegraph dochází k závěru, že by Velká Británie mohla ze změny politických poměrů v USA nakonec profitovat. „Trump i předseda Sněmovny Paul Ryan již také slibovali, že naše země dostane mimořádný prostor pro vyjednávání o obchodní dohodě. Theresa May by se měla chopit příležitosti a vyjednat s novou americkou administrativou co nejlepší možné podmínky. Nicméně pokud má být Trump věrný duchu brexitu, musí Ameriku nechat světu otevřenou, a nikoli se před ním uzavírat,“ konstatuje britský deník v závěru svého včerejšího editorialu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…