Britské listy píší premiéru Sobotkovi. Poslaly mu obrázky syrských dětí a vyzývají ho, ať udělá něco velkého

26.08.2016 12:20

Bohumil Kartous na serveru Britské listy apeluje na předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se rozhlédl kolem sebe, za hranice českého státu, a projevil malé hrdinství. Sobotkův pohled by měl směřovat především do Sýrie a jiných zemí, kde by měl český premiér věnovat pozornost strašlivým osudům válkou pronásledovaných dětí.

Britské listy píší premiéru Sobotkovi. Poslaly mu obrázky syrských dětí a vyzývají ho, ať udělá něco velkého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Každý politik musí dodržovat zákony a ústavu své země, ale současně musí naslouchat svým voličům. Tyto dvě povinnosti způsobují, že se zákonodárci pohybují na hraně a pronášejí velmi sporné věty. Podle Kartouse to platí i o Bohuslavu Sobotkovi.

„Tvrdit, že v ČR ‚nechceme silnou muslimskou komunitu‘ Vás staví do role toho, kdo vymezuje hranice náboženského vyznání ve společnosti. Představte si jen, že by během zbytku Vašeho volebního období taková komunita vznikla. Jistě, je to nesmysl, ale hypoteticky dobrá nahrávka na politickou úvahu. Jak byste ji – v zájmu české veřejnosti – reguloval? Omezením práva na svobodu vyznání?“ ptá se autor. Šlo však o otázku toliko řečnickou, na kterou není třeba odpovídat.

Namísto toho by se měl český premiér zaměřit spíše na pomoc dětem, jejichž osudy nesmazatelně poznamenala válka v Sýrii či v Iráku. Stačí se podívat na obrázky syrských dětí, které malují obrázky lidí s utrženými končetinami a krví.  

„Jistě, je to emočně vyděračské takové obrázky ukazovat veřejnosti. Tam, kde ‚silnou muslimskou komunitu nechtějí‘, to není dvakrát vítaný mediální materiál. Člověk nemusí být přímo islamofob a stejně ho to staví před dost hloupý fakt, že sám není schopen udělat nic proto, aby dětem v Aleppu netrhaly bomby ruce. Osobně jsem z těch, kdo se na podobná videa nedokáží dodívat. Jsou to strašné záběry, zvlášť pro ty, kdo mají vlastní děti. Představy, které to ve vás navodí, jsou děsivější než cokoliv jiného a to vás pochopitelně naprosto paralyzuje,“ doplňuje Kartous.

Celý text najdete zde

Sobotka však z pozice premiéra něco udělat může, může apelovat na další vysoké státníky, aby pomohli válkou poznamenaným dětem ze Sýrie. Jelikož je to politik z členské země OSN, EU a NATO, Sobotka bude vyslyšen. Takového politika nelze jen tak ignorovat. Právě proto by měl Sobotka vystoupit a začít hlasitě opakovat, že v Sýrii musí vzniknout bezletová zóna.

„Tím, že budete prosazovat bezletovou zónu v Sýrii, nezabráníte dalším šíleným vraždám dětí během teroristických útoků v Bagdádu nebo Kábulu. Na jednání diktatury v Eritreji to také pravděpodobně nebude mít žádný vliv. Můžete se o to ale pokusit. Můžete se pokusit vystoupit z té ostudné řady českých politických zbabělců a ukázat, že jste opravdovým politikem, ne jen hochštaplerem s politickou funkcí. Okolo Vás je jich žel celá řada,“ apeluje na Sobotku Kartous.

České voliče to neurazí a navíc vlastně bude možné jim tvrdit, že to Sobotka vlastně dělá pro ně, že se stará o to, aby další uprchlíci nezamířili do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…