Britské listy varují před spuštěním války. V ukrajinské vládě jsou prý extremisté

09.03.2014 12:48

Moskva může v budoucnu představovat riziko pro bezpečnost Evropy. Podle serveru Britské listy to ale neznamená, že by se evropské státy měly jako jeden postavit za současné vedení Kyjeva. Varuje před extremisty v současné ukrajinské vládě, kteří by se mohli pokusit eskalovat konflikt s Ruskem.

Britské listy varují před spuštěním války. V ukrajinské vládě jsou prý extremisté
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Redaktor Karel Dolejší připomíná, že čtyři ministři nové ukrajinské vlády patří ke krajně pravicové straně Svoboda a pátý má k ní velmi blízko. Ministrem obrany se stal admirál Teňuch. Premiér Jaceňuk pak odvolal náměstky ministra obrany, protože podle proruských zdrojů oponovali návrhu přiznat skupinám ultrapravicového Pravého sektoru status pravidelných jednotek ukrajinské armády.

Ukrajinská vláda by se normálně stala terčem mezinárodních sankcí

Ukrajinské Národní bezpečnostní radě údajně předsedá neofašista Andryj Parubyj, jehož pravou rukou je šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš.

Podobná vláda v zemi EU by se stala terčem mezinárodních sankcí. „Kdyby byl maďarský Jobbik ve vládě, místo aby podporoval vládu FIDESZ nepřímo z parlamentních lavic, Brusel by dávno kolem Orbánova režimu dělal mnohem větší rozruch, než jaký nahnědlé (a proruské...) Maďarsko obklopuje za současných okolností,“ uvedl Dolejší na serveru blisty.cz.

Extremisté mohou iniciovat ozbrojené provokace s cílem vyvolat horkou válku s Ruskem

Co lze očekávat od extremistů, kteří byli vpuštěni do silových struktur? Tito lidé mají vlastní ideologii, které se nevzdají, pokud nastoupí do úřadu. Jejich cílem není kompromis a stabilizace situace. Mohou podle Dolejšího vyvíjet tlak a iniciovat zpravodajské nebo ozbrojené provokace s cílem eskalovat konflikt s Ruskem do fáze „horké“ války.

„Pokud hodlá Západ poskytnout Ukrajině rozsáhlou ekonomickou pomoc, měl by ji jednoznačně podmínit odchodem extremistů z vlády, justice a státního aparátu,“ uzavřel Dolejší.

  • Celý příspěvek ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…