Britské noviny musely stáhnout článek o no-go zóně v Paříži. Stěžoval si aktivista Marwan Muhammad, novinář pak dostal pořádně naloženo

07.08.2018 19:52

Server britského deníku The Daily Mail uveřejnil článek novináře Andrewa Malona o životě na jednom z předměstí Paříže – v Saint-Denis. Popsal tuto čtvrť jako no-go zónu, jako stát ve státě, kde vládnou muslimské právo a gangy, které zde prodávají drogy. Údajně tu má žít až 300 tisíc ilegálních migrantů. Tento článek následně vzbudil značný rozruch. Stěžoval si na něj aktivista a bývalý ředitel Společenství proti islamofobii ve Francii. A toto následovalo...

Britské noviny musely stáhnout článek o no-go zóně v Paříži. Stěžoval si aktivista Marwan Muhammad, novinář pak dostal pořádně naloženo
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Ale když si tento článek přečetl francouzský aktivista Marwan Muhammad, bývalý ředitel Společenství proti islamofobii ve Francii, obvinil Malona, že v textu značně přehání a uvádí nepravdivé údaje, a trval na tom, že tento článek musí být stažen. Vedení serveru požadavku aktivisty vyhovělo s tím, že údaje v článku uveřejněné ověří a v případě potřeby zpřesní. Zprávu o tom přinesl server britského deníku The Guardian.

„Ve vzduchu se mísí vůně Afriky a na místním trhu se pohybují především Afričané. Různé africké jazyky a arabština jsou zde slyšet více než francouzština. Prodávají se zde padělky oblečení, cigaret i elektroniky světových značek,“ napsal Malone v původním článku, z něhož se rozhodl citovat i server ParlamentníListy.cz. Na tomto předměstí prý žije asi 300 tisíc ilegálních migrantů.

Trh s padělaným zbožím však ještě není to nejhorší, čím jsou temná zákoutí Saint-Denis nechvalně proslulá. „V oblasti se prodávají drogy, je zde provozována prostituce a v neposlední řadě zde pobývají džihádisté. Úřady odhadují, že jich tu žije asi pětatřicet a z celkového počtu 1,5 milionu zdejších obyvatel tvoří ilegální migranti pětinu,“ uvedl dále Malone s tím, že oblast přitom leží jen asi 10 km od Eiffelovy věže a leží zde bazilika, kde je pohřbeno několik francouzských panovníků.

A tady podle aktivisty Marwana Muhammada nastal první velký problém. Marwan Muhammad upozornil, že na předměstí nemůže žít až 300 tisíc ilegálních migrantů, když podle oficiálních údajů v tomto předměstí žije celkově jen asi 110 tisíc lidí. Kde je tedy pravda.

Zdroj z Daily Mailu podle Guardianu připustil, že v této věci mohlo dojít k záměně. Andrew Malone mohl zaměnit čtvrť Saint-Denis s departementem Seine-Saint-Denis, kde žije asi 1,6 milionu obyvatel.

Podle Marwana Muhammada to není to jediné, co v článku nesedí. Aktivista prý v Saint-Denis žil a vnímal tuto čtvrť jako živé pulzující místo. Podle aktivisty jsou předměstí Paříže ve francouzských i jiných bulvárních denících popisována jako nebezpečná místa, ale tento popis neodpovídá realitě.

Malone v článku také napsal, že v Saint-Denis byl vybudován rekordní počet mešit, kterých tady stojí 160 a existují další desítky, o kterých úřady ani nevědí. „Právě z těch neoficiálních mešit mají úřady největší obavy, protože právě zde kážou radikální imámové a podílejí se na radikalizaci zdejší mládeže,“ konstatuje Malone a zmiňuje také zhoubný vliv muslimských gangů, které ovládají obchod s drogami i další oblasti kriminální činnosti.

Radní Madjid Messaoudene pro The Guardian dodal, že francouzská metropole má jistě řadu problémů, ale nelze o ní tvrdit, že se změnila v džungli plnou zvířat. „Takový popis od zmíněného novináře nebyl fér, pokud ho vůbec lze nazývat novinářem,“ zaznělo z úst politika. „Kdyby mi onen novinář z Daily Mail zavolal, řekl bych mu, že voláme po solidaritě, nevoláme po tom, abychom se chovali jako zvířata a vyháněli jiné lidi z města,“ dodal ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…