Britskou vládu chtějí vést dvě ženy. Obě si chtějí došlápnout i na nás

09.07.2016 14:05

Politická situace ve Velké Británii po Brexitu je stále poměrně nejistá. Přední zastánci odchodu ostrovního království z EU ustoupili do pozadí. Někdejší londýnský starosta Boris Johnson odmítl být premiérem a mlčí. Předseda strany UKIP Nigel Farage odstoupil z čela své strany a zůstává pouze v Bruselu. O křeslo premiéra se na začátku září utkají dvě ženy. A obě vědí, že chtějí ztížit život cizincům.

Britskou vládu chtějí vést dvě ženy. Obě si chtějí došlápnout i na nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Britové řekli sbohem Evropské unii. V čele kampaně za vystoupení země z evropského společenství stáli bývalý londýnský starosta Boris Johnson, ministr spravedlnosti Michael Gove a předseda Strany za svobodnou Velkou Británii Nigel Farage. Tento muž je současně europoslancem a po vítězství v referendu oznámil, že dosáhl svého cíle, takže opouští čelo UKIP a bere si zpět svůj život. Europoslancem zůstal.

Boris Johnson oznámil, že příštím premiérem Velké Británie nebude. Odchod z EU se bude vyjednávat bez něj. Komentátoři spekulují, proč se stáhl z boje. Může to být proto, že s vítězstvím nepočítal a neměl žádný plán. Nebo tak proto, že mu „vrazil nůž do zad“ ministr spravedlnosti ve vládě Davida Camerona Michael Gove, který chtěl být sám premiérem. Ve straně však neměl dostatečnou podporu.

Konečný souboj o nástupnictví po Davidu Cameronovi svedou ministryně vnitra Theresa Mayová a Andrea Leadsomová, náměstkyně na ministerstvu energetiky. Christiana Zaschke v komentáři pro Süddeutsche Zeitung poznamenává, že obě dámy mají jasno. Ať už bude příští britskou premiérkou jedna nebo druhá, chystají se omezit migraci směrem do Velké Británie. A to dopadne i na Poláky, Čechy či Slováky, kteří by snad chtěli ve Spojeném království v budoucnu pracovat. Podle všeho budou muset žádat o pracovní povolení a jejich přestěhování na ostrov nebude tak snadné jako dnes.

Celý komentář naleznete zde

Obě političky tím vycházejí vstříc lidem, kteří hlasovali pro Brexit. Občané hlasovali pro odchod z EU právě proto, že měli pocit, že v zemi žije příliš mnoho Východoevropanů. Po referendu se množí slovní i jiné útoky proti Polákům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…