Britský deník upozornil na průzkum v Rusku. Neuvěříte, komu roste obliba mezi lidmi

06.05.2015 16:15

Z nedávného průzkumu v Rusku vyplývá, že bývalý vůdce SSSR Josif Stalin, který je zodpovědný za smrt milionů lidí, se těší mezi Rusy čím dál tím větší oblibě. O celé záležitosti informuje britský deník Daily Mail, který dal prostor také historikovi a studentovi práv, jenž se na bývalého sovětského diktátora dívá pozitivně.

Britský deník upozornil na průzkum v Rusku. Neuvěříte, komu roste obliba mezi lidmi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

Historici tvrdí, že diktátor Stalin je současnými ruskými politiky líčen spíš jako tvrdý vůdce, který dovedl Sovětský svaz v průběhu druhé světové války k vítězství a že díky jeho úsilí se ze zaostalé země stala průmyslová velmoc. To přesto, že podle údajů odborníků ve Stalinově éře zemřelo deset milionů lidí v důsledku hladomoru, více než pět milionů bylo vysídleno a dalších šest až sedm milionů prošlo gulagy pro své politické postoje. Nikita Petrov ze známé lidskoprávní organizace Memorial říká, že postoj současné politické garnitury ke Stalinovi ukazuje jejich neznalost historie. „Vidím za tím neochotu a obavy z toho si připustit, že jsme se vydali špatnou cestou a způsobili jsme svým vlastním lidem i lidem v sousedních zemích mnoho utrpení,“ říká Petrov.

Podle Petrova tyto postoje pramení z jisté nostalgie ruských politiků po dobách, kdy byl Sovětský svaz supervelmocí. Plných 45 % oslovených respondentů v průzkumu realizovaného nezávislou agenturou Levada Center uvedlo, že miliony mrtvých ve Stalinově éře se dají ospravedlnit tím, že země tak mohla dosáhnout mnoha chvályhodných cílů. Toto číslo ukazuje na stoupající tendenci ve Stalinově oblibě. Podobně se totiž před sedmi lety vyjádřilo jen 27 % Rusů. Razantně klesl i počet lidí, kteří se na Stalina dívají vyloženě negativně. Zatímco v roce 2001 to bylo 43 %, dnes je to dvacet procent.

Samotný ruský prezident Vladimir Putin se vyjadřuje při hodnocení Stalina nejednoznačně. Na jednu stranu odsoudil jeho „státem podporovaný teror“, na stranu druhou však odmítá srovnání stalinského režimu s nacistickým. „Stalin na rozdíl od nacistů nikdy neusiloval o vyhlazení určité rasy,“ zmínil minulý měsíc ruský prezident v odpovědi na telefonický dotaz od diváka v ruské televizi. Od jeho nástupu k moci v roce 2000 však znatelně sílí pozitivní hodnocení Stalinovy éry. Tento trend je patrný zejména od chvíle, kdy stát převzal kontrolu nad většinou médií. Experti hovoří o tom, že hlasy o rehabilitaci Stalina od té doby dostávají více prostoru.

Projevuje se to i při současných oslavách. Stalinovy portréty lze spatřit na mnoha místech v ulicích Moskvy i Magadanu, který přitom kdysi sloužil jako tranzitní bod do gulagů. Devětadvacetiletý student práv Michail Kosyrev říká, že dříve měl na Stalina ryze negativní pohled. V posledních letech se však jeho názor změnil. „Viděl jsem o něm mnoho dokumentů a mé názory se naprosto změnily. Teď si o něm už nic špatného nemyslím,“ říká Kosyrev. V reakci na podobné názory historici upozorňují na to, že přes odmítnutí stalinského kultu osobnosti by se mohla historie opakovat.

Na serveru Gazeta jeden z nich napsal, že je „historie Ruska mylně prezentována jako řetězec vítězství nad nepřáteli a nikdo se nezabývá přešlapy a omyly, kterých se v minulosti Rusové dopustili. V takovém případě neexistuje záruka, že se něco podobného nemůže opakovat“. Ani tento argument však studenta Kosyreva nepřesvědčuje. „Stejně jako Putin, tak i Stalin hájil zájmy naší země. Když vidím, jak na nás dnes tlačí Washington kvůli Ukrajině, tak si myslím, že ani v tehdejší době nemohl Stalin příliš jednat jinak,“ soudí Kosyrev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…