Britský historik: Nečekal jsem, že toto zažiju. Britové vyjadřují podporu EU, uvědomili si, co pro ně udělala

01.07.2016 15:44

Britský historik a publicista Timothy Garton Ash vyzývá ke zklidnění situace v Evropě po brexitu. Lidé na obou stranách barikády potřebují čas, aby se srovnali se situací. Pokud se lidem zdá, že je rozdělená a rozhádaná jen Británie, měli by se pečlivě podívat na situaci na kontinentě. Časem se navíc může stát, že dojde k výměně předních politiků na obou stranách a vyjednávání mohou nabrat jiný směr.

Britský historik: Nečekal jsem, že toto zažiju. Britové vyjadřují podporu EU, uvědomili si, co pro ně udělala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajky Velké Británie a Evropské unie zatím vedle sebe

Brexitem se vlastně nezměnilo nic a zároveň všechno, píše v komentáři pro server britského deníku The Guardian historik Timothy Garton Ash. Setkává se s reakcemi, které dosud nebyly běžně k vidění. Děti v Británii obviňují své rodiče, že jim zničili budoucnost, a Evropané na kontinentu hovoří s britskými přáteli tak, jako by je potkala smrt v nejužším kruhu rodiny.

„V londýnské stanici metra Oxford Circus mě zastavil neznámý muž a řekl mi, že se mu líbí můj poslední článek pro The Guardian a že je na cestě na demonstraci pro setrvání Británie v EU. ... Tak jsem šel s ním, abych viděl dosud něco téměř neslýchaného v Anglii: Vášnivou demonstraci na podporu EU. Nakonec, až když je příliš pozdě, si možná lidé uvědomili, jak moc si cení toho, co všechno pro ně EU udělala,“ píše Ash.

Celý komentář najdete zde

Emoce na obou stranách lze pochopit, podotýká, jenže to platí i pro příznivce brexitu. I oni měli důvody pro své hlasování. A neměli bychom se dívat jen na ostrovní království. I evropská sedmadvacítka je dnes rozdělená. Tvrdé jádro EU požaduje, aby Británie co nejrychleji zmizela ze společenství a celá EU se mohla dál sjednocovat. Zdaleka ne všechny státy EU však sdílejí tuto ideu. Německá kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že Britové musí dostat nějaký čas, aby mohli vše rozvážit a připravit se na odchod z EU. A najdou se i členské země, ze kterých zaznívají požadavky na politickou popravu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Nemluvě o tom, že se EU neshodne ani na otázce, jak se zachovat ke Skotsku. Skotská vláda tvrdí, že je odhodlána udělat všechno pro to, aby tato část Velké Británie zůstala v EU, ale to se ani trochu nelíbí Španělsku, které má strach, že by námluvy se Skotskem mohly podpořit separatistické tendence španělského Katalánska.

Právě kvůli těmto tendencím Ash svůj článek nazval „Pokud se vám zdá, že jsou Britové naštvaní a rozhádaní, podívejte se na kontinent“.

V závěru textu proto vyzývá ke klidu. Může se totiž stát, že za pár let budou na obou stranách barikády stát jiní politici a voliči opravdu využijí čas k tomu, aby zvážili a důkladně promysleli své rozhodnutí. Základní cíl je podle Ashe jasný: Udržet jednotnou Velkou Británii a zároveň zachovat co možná největší vliv na dění na kontinentu, k němuž Británie také patří.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…