Britský intelektuál tvrdě proti uprchlíkům: V Německu snad vládnou hipíci. Němci přišli o rozum

09.09.2015 13:12

Profesor Anthony Glees, který stojí v čele Centra pro bezpečnost a zpravodajská studia na University of Bukingham, tvrdí v rozhovoru pro německé rádio, že německá vláda nerespektuje pravidla a členové její vlády se chovají jako „hipíci“. Její přistěhovaleckou politiku dle jeho názoru ovládají jen emoce a snaha působit líbivě.

Britský intelektuál tvrdě proti uprchlíkům: V Německu snad vládnou hipíci. Němci přišli o rozum
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Profesor Glees přiznává, že je značně překvapen, jak alespoň podle mainstreamových médií Němci vítají uprchlíky s otevřenou náručí. „Ne snad kvůli tomu, že bych si myslel, že Němci a jejich vláda nemají humanitární cítění, ale proto, že Německo se vždy chovalo zodpovědně a dodržovalo pravidla. V souvislosti s přistěhovalci proudícími z Maďarska však jednalo protiprávně. Podle dohody z Dublinu totiž musí být azylový proces započat v první zemi EU, kam uprchlíci vstoupí. To mnohé z nás skutečně zaskočilo a je pro nás záhadou, že se tak stalo,“ říká Glees. Za jeden z důvodů, proč tímto způsobem Němci postupují, považuje britský profesor jejich vzpomínky na druhou světovou válku. „O maďarské vládě si můžeme myslet, co chceme, ale ona pravidla dodržuje. Německo jde opačným směrem, což může ohrozit celou Unii. Britové takové chování považují za nesmyslné,“ vysvětluje Glees.

Přepis celého rozhovoru v němčině najdete ZDE

Německo se dle Gleese chová, jako by jej řídili hippies. „Řídí se v oblasti přistěhovalecké politiky pouze emocemi. Britský premiér David Cameron předevčírem zcela správně řekl, že Velká Británie musí jednat srdcem, ale také mozkem. Britští vojáci se již nyní podílejí na vojenských operacích proti Islámskému státu, zatímco Německo nikoli. Zároveň však ale Berlín vzkazuje všem chudým lidem v Sýrii a Iráku, aby přišli do Německa. Tomu prostě my Britové skutečně nerozumíme. Něco takového by přece nemělo pokračovat,“ říká Glees a odmítá, že by měli Britové postupovat podle německého vzoru. „Britský premiér řekl, že nebudeme akceptovat každého, kdo se ilegálně dostane do EU. Otevřít dveře všem není řešení. Ti lidé míří do Německa, ale po pěti letech získají možnost pohybovat se po celé Evropě. Potom s tím bude mít problém i naše země. Musíme prosazovat rozumnou humanitární politiku, která rozlišuje skutečné a ekonomické uprchlíky,“ míní Glees.

Britové se vzhledem k postoji Německa podle Gleese obávají, že se může změnit charakter celé Evropy. „Navíc jsme rozčarováni z toho, že Němci nedodržují pravidla Schengenu, které oni sami prosadili. Příznivci odchodu Británie tvrdí, že EU je superstát. S příchodem uprchlické krize však vidíme, že tomu tak není. Kontrolovat hranice se prostě nedaří. V Calais čekají tisíce lidí na to, aby se mohli pod Lamanšským průlivem dostat nelegální cestou do Velké Británie. Všechny tyto věci vážně ohrožují Evropskou unii a mohou znamenat její faktický konec. To by bylo hrozné. Spousta Britů prostě dochází k závěru, že Němci přišli o rozum,“ konstatuje profesor Glees a dodává, že ve Velké Británii proto Německo ztrácí veškeré sympatie. „ A musím říci, že je mi to velmi líto. Historie mnoha Britů je nějakým způsobem spojena s Německem. Nakonec i naše královna Alžběta má německé kořeny. Musíme prostě tyto problémy řešit společně a bez přemíry emocí,“ uzavírá profesor Glees.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…