Britský ministr má strach, že Putin...

19.02.2015 13:05

Britský konzervativní deník Telegraph se vyjadřuje skepticky vůči dodržování mírové dohody podepsané před několika dny v Minsku. Ruskému prezidentu se prý nedá věřit. Ministr obrany Velké Británie se obává, že Vladimir Putin nyní svoji pozornost obrátí na Pobaltí.

Britský ministr má strach, že Putin...
Foto: kremlin.ru
Popisek: Z jednání v Minsku (zleva: Vladimir Putin, Francois Hollande, Angela Merkelová, Petro Porošenko)

Podle Telegraphu bylo v principu správné, co nabídla kancléřka Merkelová a prezident Hollande Putinovi prostřednictvím mírové iniciativy. „Když si ale dohodu rozebereme do detailů, tak je skutečně naivní se domnívat, že tato dohoda může ukončit válku. Příměří navíc přichází ve chvíli, kdy jsou separatisté díky vojenským úspěchům z poslední doby ve značné výhodě. Navíc není v dohodě zakotven žádný přesný časový plán na stažení ruských jednotek,“ upozorňuje britský deník na některá slabá místa dohody. Za chybu považuje Telegraph také spoléhání se na poctivost a čest prezidenta Putina.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Debalceve padlo do rukou separatistů a příměří fakticky opět vzalo zasvé. Putin se prý navíc při své návštěvě nestydatě vysmíval ukrajinské armádě, ale i celému Západu. „Každá ztráta je bolestivá. Zejména v situaci, kdy přijdete o bývalého horníka nebo traktoristu. Ale to je prostě život,“ cituje Telegraph Putina a varuje před jeho setrvávajícím etnickým nacionalismem. Ten je prý nyní silnější než kdy jindy. Britský deník připouští, že by nebylo rozumné jít s Moskvou do přímého vojenského střetu. „Pokud ale Putin pokračuje v expanzi, měl by Západ jasně narýsovat hranici, za kterou není možné zajít.

Podle Telegraphu by měl být Západ připraven na všechny scénáře vyústění současné krize na Ukrajině. Připomíná v této souvislosti, že Velká Británie se již zavázala ke zvýšení své vojenské přítomnosti v Pobaltí a východní Evropě. „Porušování i druhé mírové dohody z Minsku naznačuje, že Západ se by se příliš neměl spoléhat na dobré úmysly ze strany Moskvy. „Mír bude nejlépe zajištěn pomocí síly,“ domnívá se Telegraph.

Britský deník o možných krocích ruského prezidenta Vladimira Putina hovořil s britským ministrem obrany Michaelem Fallonem, který je přesvědčen, že Putin se bude snažit destabilizovat NATO prostřednictvím jeho členských států z Pobaltí. „Prezident může otestovat odhodlání NATO v Pobaltí stejně, jako tak učinil na Ukrajině. Může jít o nepřímé ataky zahrnující infiltraci, propagandu, kybernetické útoky a rovněž rozdmýchávání etnického napětí v těchto státech,“ varoval Fallon a dodal, že Severoatlantická aliance musí být připravena takovou vojenskou agresi odrazit jakýmkoli způsobem.

celý text v angličtině najdete ZDE

Podle Fallona vzbuzují Putinovy kroky v oblasti zahraniční politiky oprávněné obavy. „Skutečně se obávám, co může z jeho strany následovat. Východní hranice NATO sousedící s Ruskem není dostatečně zabezpečena,“ přiznal Fallon. Britský ministr obrany rovněž nevyloučil, že situace spěje k další studené válce. „Vzájemné odcizení mezi Západem a Ruskem se opravdu stupňuje. Na Ukrajině jsou ruské zbraně i tanky, které volně překračují hranice mezi oběma zeměmi. Rusové zajali pohraniční estonskou stráž a doposud její členy nepropustili,“ vyjádřil své obavy Fallon.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…