Britský novinář se dostal k ruskému humanitárnímu konvoji a po odklopení plachty jednoho z nákladních vozů uviděl...

15.08.2014 10:34

Mezi Ruskem a Ukrajinou bylo dosaženo dohody. Humanitární konvoj může pokračovat na ukrajinské území. Podívejte se ale, co tomu předcházelo prostřednictvím reportáže publikované v britském deníku The Guardian.

Britský novinář se dostal k ruskému humanitárnímu konvoji a po odklopení plachty jednoho z nákladních vozů uviděl...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lenin je v Rusku všude

„Včera jsme viděli 23 obrněných tranportérů, které se z Ruska blížily směrem na Ukrajinu. Ozbrojený konvoj se nacházel pár desítek kilometrů od rusko-ukrajinských hranic a přibližně 200 km od ukrajinského města Doněck. Konvoj se krátce poté zastavil a vytrval na svých pozicích do soumraku. Po setmění skrze mezeru v plotu tvořící hranici mezi oběma zeměmi pronikly obrněné transportéry na ukrajinské území. Pravděpodobně nejde o plnohodnotnou ruskou armádu a tedy oficiální ruskou invazi. Potvrdily se tak tímto obavy Ukrajiny, která tvrdí, že ruští vojáci operují na jejím území," píše v úvodu Walker.

Pozornost celého světa je podle Walkera ovšem soustředěna na humanitární konvoj, který se ve středu zastavil na 24 hodin ve městě Voroněž. „Poté se dal opět do pohybu a v zákulisí se řešilo, že Putin bude muset posunout své prohlášení, ve kterém oznámí, že konvoj už vstoupil na Ukrajinu. Vláda v Kyjevě si totiž stále trvá na svém a považuje ruský humanítární konvoj na svém území za součást invaze. Humanitární konvoj se zastavil jen několik kilometrů od hranic. Podle ruského ministerstva zahraničí jej tvoří 262 vozidel. Na místě byl vztyčen polní tábor se sprchami, kde mohou řidiči i doprovodný personál smýt špínu a pot z dlouhé cesty," popisuje Walker současnou situaci. 

Podle Walkera se ozývají hlasy, které tvrdí, že nákladní vozy s údajnou pomocí by prý mohly být naplněny zbraněmi. Jiní experti zase prý tvrdí, že by mohly obsahovat zásoby pro vojáky, kteří později provedou invazi. Podle ostatních má humanitární konvoj odvést pozornost od jiných ruských plánů. „Stovky řidičů a jejich kolegů mají khaki trička, krátké kalhoty a čepice. Někteří pozorovatelé připomínají, že tak velký konvoj připomíná `malé zelené mužíky`, kteří byli součástí nenápadné anexe Krymu. Tito muži nosili neoznačené unifromy a tvrdili, že jsou místní dobrovolníci. Putin až později připustil, že se akce zúčastnila ruská armáda," srovnává obě události Walker.
 
 
„Většina doprovodu humanitárního konvoje ale skutečně nepřipomíná profesionálně vycvičené vojáky, kteří se účastnili anexe Krymu. Jejich zakulacené postavy spíše napovídají tomu, že se místo výcviku věnovali popíjení v pivnicích. Nikdo z nich však nechce příliš mluvit o tom, jakým způsobem se zapojili do této humanitární operace. Jeden z nich nám sice řekl, že je dobrovolník z nevládní organizace, ale její název neprozradil. Na přímý dotaz novinářům po dalším naléhání odpověděl, že je placen za práci a nikoli za vybavování se s médii," píše Walker.
 
„Jiní se nechali slyšet, že jsou válečnými veteráni, v současné době mimo službu. Je tedy dost dobře možné, že tito dobrovolníci byli sehnáni podobným způsobem jako dobrovolníci bojující na straně proruských separatistů. Jednoduše byli obvoláváni organizacemi sdružujícími vojenské veterány, které jim nabídly práci. Každopádně všichni odmítají, že by byl součástí konvoje vojenský náklad. Dva muži nám nabídli otevřít libovolný nákladní vůz a ukázat nám, co skrývá uvnitř," informuje Walker.

Přítomní novináři si tedy vybrali dvě vozidla, která následně další tři muži otevřeli. „V prvním byly naskládané pytle s pohankou a ve druhém spacáky. Na vnitřku aut bylo vidět, že dříve měly zelenou barvu a bílou byly přemalovány poměrně nedávno. Nikdo z nich nám však neřekl, jak dlouho bude celá akce trvat. Netuší, jestli několik dalších hodin či snad dní. Ani oni sami podle všeho neví, jestli rozhodnutí o dalším postupu přijde z Moskvy a od Červeného kříže, či se vydají dopředu tak nebo tak," popisuje na místě panující nejistotu Walker. 
 
„Včera odpoledne dorazil na místo vůz označený symboly Červeného kříže. Vystoupili z něj dva muži a potvrdili, že jsou zaměstanci Červeného kříže se sídlem v Moskvě. Odmítli však odpovědět na otázky, jestli s konvojem cestovali od samého počátku či jaké jsou jeho další plány. Červený kříž kadopádně ve čtvrtek večer na Twitter oznámil, že vstoupil v kontakt  s konvojem a podařilo se mu seznámit se s užitečnými podrobnostmi," dokládá Walker komunikaci Červeného kříže s Moskvou. 
 
„Co jsme mohli vidět přímo na místě, tak se opravdu zdá, že humanitární konvoj veze pomoc, kterou budou lidé na východní Ukrajině určitě potřebovat. Tisíce z nich nemají přístup k vodě  a elektřině a přežívají ve sklepích. Dají se ale rovněž pochopit obavy Kyjeva, který se dívá na konvoj podezřívavě. Doprovází jej totiž dva vojenské vrtulníky a na začátku i konci konvoje jsou k vidění vojenská vozidla s oficiálním označením ruské armády," vyjadřuje Walker pochopení pro nedůvěřivost kyjevské vlády.
 
Během dne se navíc podle Walkera v blízkosti objevilo několik samostatných vojenských transportérů naložených dělostřeleckým vybavením a tanky. „I místní obyvatelé tvrdí, že podobné vojenské přesuny nejsou v posledních týdnech ničím neobvyklým. Z přepravy těžkých zbraní a protiraketových systémů ostatně Moskvu obvinila ukrajinská vláda v souvislosti se sestřelením malajsijského letadla. Obavy narůstají i poté, co jsme na vlastní oči viděli obrněnou kolonu zmiňovanou na začátku tohoto textu. Byť Kreml jakékoli zapojení své armády důrazně popírá," uzavírá Walker svoji reportáž z rusko-ukrajinské hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…