Britský poslanec vyslal burcující zprávu. V Bruselu se rozhodně líbit nebude. Zato Turecko potěší

24.03.2017 18:16

Brexit jako šance pro standardní diplomacii. Tak vnímá odchod Spojeného království z Evropské unie člen Dolní sněmovny britského parlamentu Daniel Kawczynski. Ten se v souvislosti se zprávou zahraničního výboru, se kterou jsou ParlamentníListy.cz obeznámeny, zamyslel nad britsko–tureckými vztahy.

Britský poslanec vyslal burcující zprávu. V Bruselu se rozhodně líbit nebude. Zato Turecko potěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Brexit nakonec odstartuje příští týden. Pro Spojené království tak nastal čas, aby urychlilo obnovení svých diplomatických a obchodních vztahů se světem a začít musí s Tureckem,“ konstatuje Kawczynski. Domnívá se, že potenciál britských vztahů s Tureckem byl mnohé roky přidušen upoceným příslibem přístupových jednání Evropské unie s Ankarou. 

„Nikdo s jasnou hlavou na obou stranách Bosporu ani v nejmenším nevěřil, že by Turecko vstoupilo do EU v horizontu jedné generace. Nicméně vyhlídka na členství byla zaníceně podporována a po řadu let udržována při životě, čímž svázala vzájemné vztahy do struktury rigidních a těžkopádných přístupových rozhovorů,“ řekl rázně.

  • Původní text ZDE

Spojené království přitom patřilo mezi příznivce vstupu Turecka. „Přestože tehdy to bylo považováno za vypočítavost ze strany Velké Británie, nakonec se potvrdilo, jak katastrofální strategii EU při jednáních zvolila. Vztahy mezi Berlínem a Ankarou byly prioritou, avšak zkolabovaly. Viděli jsme střety mezi pořádkovou policií a tureckou diasporou v ulicích evropských měst. Vážná a znepokojující politická nestabilita v Turecku vyvolaná vražednými teroristickými organizacemi, jako jsou PKK, ISIS a gülenistická FETÖ, nemůže být pochopena odděleně od evropské, těžce selhávající diplomacie,“ zmínil. A rozepsal se také nad tím, jak jsou přístupové rozhovory do EU neskutečně byrokratické. Povzbuzují prý také falešnou naději na jedné straně a xenofobní nálady na straně druhé.

„Zasévají semínko deziluze a frustrace. V určitém bodě nevyhnutelně platí, že kdo s čím zachází, tím také schází. Bohužel pro Turecko a EU to vypadá, že tento čas je tu,“ dodal.

Právě proto vnímá brexit jako osvobozující z mlýnských kamenů vlivu EU na britské domácí záležitosti. „Odstraní nezdravou bruselskou clonu, která dusila naše nejlepší diplomatické tradice. Měli bychom roztrhat tuto ‚deku‘, spálit ji, vyhodit z okna a hluboce se nadechnout čerstvého vzduchu,“ podotkl se slovy, že brexit znamená poznání pravdy.

„Jsme svobodný, suverénní národ, který nefúzuje se svými partnery, ale konstruktivně pracuje na rozvoji a vyvážení našich trvalých zájmů prostřednictvím obchodu a spolupráce s dalšími suverénními národy. A totéž platí pro Turecko,“ dodal. Turecko je podle něj pro Británii spojencem zásadního strategického významu. „A ačkoliv to Evropa nechápe, pro ni je spojencem též,“ dodal.

„Světové ohnisko války, teroru a sektářství, které již způsobilo masivní exodus lidí do Evropy, leží přímo na tureckém prahu. Odjakživa strategicky uvažující Rusové pochopili už nějaký čas před námi, že spoluprací s Tureckem lze vytvořit zónu relativní stability, v níž leží naše jediná a největší naděje na vyřešení násilných nepokojů, které se valí přes Blízký východ,“ zdůraznil. I proto podle něj nemá Británie na výběr a musí nastolit téma vážného porušování vlády práva a individuálních svobod v Turecku stejně jako kdekoli jinde ve světě.

„Neoddělitelně to patří k tomu, kdo jsme. A právě toto dělá diplomacii tím, čím je: citlivě vybalancovaným jednáním. Samozřejmě, riziko demontáže demokracie v Turecku by mělo vyvolávat upřímné obavy. Ale stejně tak bychom se měli obávat kolapsu diplomatických vztahů s Tureckem a rodící se nové orientace země směrem k Moskvě a nezápadním uskupením, jako je Šanghajská organizace pro spolupráci,“ uzavřel se slovy, že Spojené království by nemělo nikdy dovolit, aby vztahy země s Tureckem dospěly do takového stavu, v jakém jsou dnes turecko–německé vztahy. To by podle něj byla katastrofa. Teroru totiž nezůstaneme ušetřeni, míní. Dopadá dle jeho slov na všechny a může být vymýcen pouze úzkou spoluprací s dalšími zeměmi, teď však především s Tureckem.

 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…