Britský premiér Cameron nejspíš opět vyhrál volby

07.05.2015 23:29

Britský premiér David Cameron se svými konzervativci nejspíš obhájil vítězství v britských parlamentních volbách. Není však jisté, zda bude dalších pět let řídit vládu, i když se výsledek jeho strany velmi blíží absolutní parlamentní většině.

Britský premiér Cameron nejspíš opět vyhrál volby
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Volební místnosti se v Británii uzavřely ve dvacet tři hodin našeho času. Podle odhadů vypočítaných z tzv. exit pollů (dotazů na voliče před volebními místnostmi) by měla obhájit vítězství Konzervativní strana.

První odhady přisuzují Davidu Cameronovi a jeho straně 316 křesel, opoziční labouristé by si měli připsat 239 mandátů. Další křesla by si mělo rozdělit rekordní množství stran. Podle prvních odhadů by 58 křesel měla získat Skotská národní strana, Liberální strana pouhých 8 a euroskeptická UKIP Nigela Farage dva – stejně jako Zelení. Celkem bylo ve hře 650 křesel v jednomandátových obvodech.

Konzervativci by tak skončili jen těsně pod absolutní většinou, která by jim umožnila sestavit samostatnou vládu. To se jim nepovedlo již v minulém období, kdy museli vytvořit koalici s Liberální stranou.

Komentátoři odhadovali, že opoziční labouristé mají vyšší koaliční potenciál. Výsledek blízký absolutní většině by prý však měl dávat větší šanci konzervativcům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…