Cameron: Odstupuji

24.06.2016 9:34

Před novináře po několika hodinách čekání konečně předstoupil britský premiér David Cameron, který poděkoval lidem za to, že učinili velké rozhodnutí. Osobně ale zastával pozici setrvání v EU, takže se po šesti letech rozhodl odejít z čela vlády. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) má za to, že pro Česko se nemusí nic měnit, protože nám EU zajišťuje prosperitu a mír.

Cameron: Odstupuji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

„Britští občané zvolili možnost, že Velká Británie odejde z EU, a my musíme jejich vůli respektovat. Vůle britského lidu je instrukcí, kterou se musíme řídit,“ zdůraznil Cameron. Následně ujišťoval investory a trhy, že je britská ekonomika silná. Současně ujišťoval občany EU žijící v Británii, že se pro ně v tuto chvíli nic nemění. Dodal ovšem, že teď bude muset nastoupit silná vláda. A po šesti letech se hodlá vzdát funkce premiéra Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Premiérem bude už jen pár měsíců.

„Předstoupil jsem před vás se srdcem na dlani a jasně jsem říkal, že Británie bude bezpečnější v EU. Vyjednávání s EU bude už započato pod novým premiérem,“ oznámil. Velkou Británii označil za velkou demokracii, která skvěle funguje. „Miluji tuto zemi, jsem hrdý na to, že jí mohu sloužit, a udělám všechno pro to, aby Británie uspěla,“ uzavřel své vystoupení.

Hamáček na sociální síti Facebook ujišťoval, že se pro Česko ani tak nemusí nic měnit. „Je to podle mého názoru nejvážnější zásah do evropské integrace od druhé světové války, ale je to demokratické rozhodnutí britských voličů, které je třeba respektovat,“ poznamenal Hamáček hned na úvod. Toto rozhodnutí je třeba zrealizovat co nejrychleji, aby byla vůle voličů naplněna. Vztahy EU s Británií budou podle Hamáčka i nadále dobré.

„Pro Českou republiku se podle mého názoru nemusí nic měnit. Česká republika je země, která by i nadále měla být v tom hlavní proudu evropské integrace. Je to v našem národním zájmu. Evropská unie nám přinesla hospodářskou prosperitu, politickou stabilitu a dlouhá léta míru.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…