Britský premiér David Cameron přijede do Prahy. Má se setkat se Zemanem i Sobotkou

12.01.2016 15:50

Britský premiér David Cameron příští týden přijede na pozvání předsedy vlády Bohuslava Sobotky do České republiky. V pátek 22. ledna se setká také s prezidentem Milošem Zemanem. Důležitým tématem jednání britského premiéra ve Strakově akademii bude podle mluvčího Sobotkovy vlády Martina Ayrera reformní agenda Británie zahrnující referendum o setrvání ostrovního státu v Evropské unii.

Britský premiér David Cameron přijede do Prahy. Má se setkat se Zemanem i Sobotkou
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

"Část jednání bude věnována rovněž aktuálnímu vývoji migrační krize a bezpečnostní situaci na Blízkém východě," uvedl Ayrer k Cameronově jednodenní návštěvě Prahy. Šéfové vlád se budou věnovat také bilaterálním vztahům obou zemí, včetně obchodní a bezpečnostní spolupráce.

Cameron přijíždí do Prahy po pěti letech v době, kdy se vedou jednání o požadavcích britské vlády na reformu EU. Britové je zveřejnili loni v půli prosince. Jejich naplnění je pro vládu podmínkou, aby podpořila setrvání Británie v EU. O tom, zda by Spojené království mělo zůstat v EU, budou tamní voliči rozhodovat v referendu, které jim premiér Cameron slíbil do konce roku 2017.

K nejspornějším návrhům Britů patří požadavek, aby Británie nemusela dávat sociální dávky občanům z ostatních unijních zemí. O britských požadavcích by se mělo debatovat na únorovém summitu EU a poté začne v Británii kampaň k referendu.

Cameron nyní hledá pro návrhy podporu u ostatních členských států. Minulý čtvrtek o nich mluvil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, ve stejný den vystoupil také na konferenci bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která je součástí vlády kancléřky Angely Merkelové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…