Britský premiér chystá velké prohlášení v Dolní sněmovně. Již zítra

10.04.2016 16:02

Britský premiér David Cameron, který se zapletl do skandálu Panama Papers a čelí silné kritice opozice i části večejnosti, pronese v pondělí prohlášení v Dolní komoře Spojeného království. Informoval server Sky News.

Britský premiér chystá velké prohlášení v Dolní sněmovně. Již zítra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Velké Británie David Cameron

Podle zahraničního zdroje by se prohlášení Davida Camerona mělo týkat právě kauzy Panama Papers a údajného krácení daní.

Premiér Cameron je pod zvýšeným tlakem kvůli takzvaným Panamským dokumentům (Panama Papers) – informacím uniklým z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca. Cameron původně tvrdil, že žádný majetek v offshoreových firmách nevlastní, později ale připustil, že spolu s manželkou měl akcie ve společnosti svého zesnulého otce. V roce 2010 je prý ale všechny prodal.

V sobotu Cameron připustil, že při vysvětlování kauzy pochybil. Dnes zveřejnil svá daňová přiznání za poslední roky.

Offshoreové společnosti jsou registrované v daňových rájích, více než třetina z nich na Britských Panenských ostrovech. Za daňový ráj je považováno také britské zámořské území Kajmanské ostrovy a britská korunní závislá území jako Jersey či ostrov Man.

K „naprosté transparentnosti“ vyzval v článku zveřejněném dnes v listu Bild am Sonntag i spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble. „V nadcházejícím týdnu předložím konkrétní návrhy, jak bychom mohli bojovat se zneužíváním schránkových firem,“ uvedl. Takzvaná schránková firma zpravidla nevykazuje žádnou činnost kromě toho, že se stará o peníze někomu, kdo chce zůstat v anonymitě.

Schäuble také vyzval Panamu, aby již ratifikovala dvoustrannou daňovou dohodu s Německem. „Očekávám, že se panamská vláda po těchto trapných odhaleních přidá na stranu cti,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…