Britský venkov dal na zadek metropoli. Sledujeme prý nový trend

25.06.2016 14:14

Pohled na mapu výsledků britského hlasování – na areály, kde se hlasovalo pro EU, a na ty, kde jsou pro odchod z ní –, ukazuje na obecné pnutí mezi hlasem liberálních metropolí a hlasem venkova, píše v komentáři ve dnešních Lidových novinách jejich komentátor Zbyněk Petráček. V zásadě stejné pnutí jsme podle něj viděli v březnu v Rakousku a v lednu 2013 v Česku – v obou případech při přímé volbě hlavy státu.

Britský venkov dal na zadek metropoli. Sledujeme prý nový trend
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Mapa britského hlasování dokládá, že prounijní postoj zvítězil v Londýně, v jižní části Anglie soustřeďující elity (Oxford, Cambridge), ve velkoměstech (Liverpool, Manchester, Leeds, Newcastle a málem i Birmingham), v celém Skotsku a ve většině Severního Irska (v té části, kde převažují katolíci, se hlasovalo pro EU, tam, kde převažují unionisté, pro Brexit). Na mapě jsou to menší či větší žluté areály. Ale vše ostatní, ohromná plocha celé venkovské Anglie i většiny Walesu, svítí modrou barvou Brexitu.

„Jinými slovy, brexitáře najdete nejspíše tam, kde byste jindy hledali symboly „staré dobré Anglie“. Je to Anglie, kterou nám s takovou láskou zprostředkovali Karel Čapek či Jerome Klapka Jerome, Anglie, kterou známe z dětských knih Arthura Ransomeho, již si spojujeme s Agathou Christie, Sherlockem Holmesem či televizním seriálem Vraždy v Midsomeru. Je to Anglie domorodců, kteří žijí svými každodenními starostmi, zatímco starosti elit – bohatého, liberálního, sofistikovaného a multikulturního Londýna – jsou jim do značné míry ukradené,“ píše Petráček s tím, že právě tito domorodci, tito „nespokojení evropští obyvatelé“ rozhodli o výsledku referenda i odchodu Británie z EU.

Petráček připomíná, že Rakušané letos rozhodovali o hlavě státu, ale tamní volební mapa se až překvapivě podobá té britské. „Zelená barva (pro vítěze Van der Bellena) vládne velkoměstům a svébytnému Vorarlbersku, ale vše ostatní svítí modrou barvou pro Norberta Hofera. Toto je Rakousko pro jedny zapšklé a xenofobní, pro jiné naopak to, které zná z dovolených a turistických prospektů,“ píše Petráček.

Naše země takové pnutí zažila v lednu 2013. „Už už se tehdy elitám zdálo, že racionalita je na straně Karla Schwarzenberga, a přesto periferie nakonec zvolila Miloše Zemana tak jako nyní v Británii odchod z EU. Je to vyrovnané pnutí. Někdy těsně zvítězí multikulturní metropole, jindy těsně domorodá periferie, jindy zvítězí i výrazně. Ale zajímá tohle pnutí špičky EU?“ uzavírá svůj komentář Zbyněk Petráček.

 

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…