Britští akademici prý dělají propagandu pro Palestinu. Uznávaný novinář napsal více

21.11.2014 11:09

Alan Johnson z britského deníku The Telegraph se podivuje nad způsobem, jakým některá světová média informovala o čtyřech izraelských obětech, které mají na svědomí dva palestinští atentátníci.

Britští akademici prý dělají propagandu pro Palestinu. Uznávaný novinář napsal více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze proběhla demonstrace na podporu Palestiny

Johnson míní, že média v titulcích článků popisujících tuto nešťastnou událost záměrně vynechávala informace o skutečnosti, že šlo o teroristický útok, za kterým stáli Palestinci. „Například CNN dala do titulku pouze strohou informaci, že v Jeruzalému zahynuli čtyři občané Izraele a dva Palestinci. Úplně vypustili zásadní sdělení, že ti Palestinci byli teroristé, kteří zmíněné čtyři Izraelce zavraždili. Později se za to americká zpravodajská televize alespoň omluvila. The Guardian a Reuters zase psali o masakru v Jeruzalému, aniž by zmínili, že jej mají na svědomí palestinští teroristé," kritizuje Johnson.

Britský komentátor píše, že ne všechny články o masakru v Jeruzálemu byly tohoto charakteru. Přesto upozorňuje na to, že nejde o náhodu a dochází k názoru, že je v naší kultuře zakořeněna antisoinistická ideologie. „Na základě neustálého démonizování Izraele a Židů je jistá část společnosti přesvědčena, že Palestinci jsou ve vleku událostí, které nemohou ovlivnit. Nejsou tedy zodpovědní za své jednání. Zatímco Izraelci jsou bráni za vypočítavé jedince, kteří mohou doslova za všechno," popisuje Johnson.

Na Palestince je nazíráno jako na „ušlechtilé divochy“. Například liberální demokrat a člen Dolní sněmovny David Ward na Twitteru napsal, že ti dva palestinští teroristé byli k tomuto činu dohnáni šílenstvím. „To z nich tedy fakticky snímá odpovědnost, protože v tu chvíli nebyli příčetní. Podobné myšlenkové pochody ovlivňují i část médií, která nejsou schopna konfrontovat palestinské národní hnutí ani v situaci, kdy se dopouští terorismu, korupce a podněcuje antisemitismus," komentuje Johnson. 

Pohled na Izrael a Palestinu je podle Johnsona ovlivněn názory vlivných intelektuálů. Právě oni prý určují směr diskuze o izraelsko-palestinském konfliktu. „Jejich myšlenky jsou šířeny prostřednictvím aktivistů, nevládními organizacemi i politickými stranami. Například profesorka a spisovatelka Jacqueline Roseová tvrdí, že Izrael je přímo zodpovědný za sebevražedné atentáty Palestinců. Naprosto nekriticky svým čtenářům odcitovala slova sebevražedného atentátníka z Hamasu Abdula Azize al-Ratansiho, jenž se hájil tím, že `když chcete obětovat svoji duši s cílem porazit nepřítele, potom jste prostě mučedník`."

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Známý izraelský spisovatel Amos Oz si často stěžuje, že podněcování nenávisti vůči Židům ze strany extremistických palestinských intelektuálů vede k tomu, že duše některých Palestinců „jsou otrávené a plné slepé nenávisti. Na to konto zareagoval antisionistický spisovatel Jicchak Laor tím, že Oz prý rozpoutává nenávist vůči Palestincům," diví se Johnson této reakci. 

„Shlomo Sand, jehož knihy jsou k dostání po celé Velké Británii, zase vyjadřuje své znechucení nad židovskými intelektuály, kteří stáli proti Saddámu Husajnovi v průběhu první války v Perském zálivu. Irácký vůdce vysílal rakety Scud na izraelské civilisty a jak on ospravedlňoval jeho postoj? Palestinci prý cítili radost a hrdost nad demonstrací síly. Napsal tehdy Sand a to bychom neměli nechat bez povšimnutí," varuje Johnson. 

„Ilan Pappe zase ve své nedávno vydané knize s neobyčejnou lehkostí omlouvá náklonnost palestinského vůdce Al-Husseiniho k Hitlerovi, jež nakonec vedla i k založení muslimských SS jednotek. Pappe však tento krok vysvětluje jen jako pouhou krátkou epizodu v životě velkého vůdce. Podle Pappeho je tato skutečnost záměrně přeháněna a využívána sionisty k démonizování Palestinců. Pappe dokonce tvrdí, že prý byl Al-Husseini ke spolupráci s Hitlerem přinucen!" rozčiluje se Johnson. 

„Představa, že hodní a nevinní Palestinci vedou spravedlivý boj proti skrz naskrz špatným a brutálním Izraelcům, se stala základem `teorie druhů`, která je od šedesátých let minulého století nedílnou součástí levicového uvažování. Můžeme to nazývat třeba `antiimperialismem`. Svět je podle myšlení těchto lidí rozdělen na dva protikladné tábory. Na jedné straně stojí imperialismus a proti němu antiimperialismus. De první skupiny samozřejmě patří Spojené státy, Velká Británie, Izrael a vlastně celý Západ," popisuje Johnson. 

„Teoretik Socialistické dělnické strany John Molyneux své stranické kolegy kdysi poučoval, že `z hlediska marxismu a mezinárodního socialismu je negramotný a pověrčivý palestinský rolník progresivnější než vzdělaný liberální izraelský ateista, jenž podporuje sionismus.` K tomu dodává profesorka na univerzitě v Berkeley Judith Butlerová, že `Hamas a Hizballáh jsou sociální hnutí, která jsou progresivní a jsou součástí světové levice`," dokládá své tvrzení Johnson na konkrétních příkladech. 

„Tento týden jsme se opět přesvědčili, že antisionistická ideologie absurdně zjednodušuje pohled na Palestince a Izraelce a prostřednictvím démonizace izraelské strany narušuje objektivní chápání vzájemného konfliktu. Část propalestinsky nekriticky naladěné akademické obce se bohužel svým přičiněním na tomto obrázku neodpovídajícímu realitě přímo podílí," uzavírá svůj komentář Johnson. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…