Brněnská ODS má nového předsedu. Slavný rebel Vladan Krásný neuspěl

15.05.2015 13:56

Nový předseda brněnských občanských demokratů Libor Šťástka chce lidem vrátit důvěru v ODS. Strana v loňských komunálních volbách v Brně zcela propadla, když získala v pětapadesátičlenném zastupitelstvu pouze pět mandátů. V předcházejících volbách jich měla přitom 14. Podle Šťástky se však ve výsledku odrazila celostátní úroveň strany. Kvůli tomu rezignoval bývalý předseda brněnské ODS Pavel Blažek.

Brněnská ODS má nového předsedu. Slavný rebel Vladan Krásný neuspěl
Foto: Filip Ferbie
Popisek: K jednomu stolečku v tramvaji zasedli předseda ODS Petr Fiala (vpravo) spolu se starostou městské části Brno - střed Liborem Šťástkou

Nový předseda chystá programové prohlášení brněnské ODS. „Popíšeme v něm, co a jak budeme dělat. Chceme být nadále aktivní v opoziční práci ve městě. Budeme bojovat například proti možnému zvýšení daní z nemovitostí, nebo se chceme zabývat otázkou referenda kvůli modernizaci nádraží,“ řekl dnes pro ČTK Šťástka.

ODS chce referendum dříve než v čase krajských voleb na podzim příštího roku, jak schválilo zastupitelstvo. Referendum má ukázat, jestli si lidé přejí nádraží v centru pod Petrovem, nebo v odsunuté poloze u řeky Svratky. „Odložení referenda bylo špatné rozhodnutí. Zablokoval se tím rozvoj jižní části města. Před volbami navíc bude politickým tématem. Budeme proto apelovat na zastupitelstvo, aby se referendum konalo předtím,“ uvedl Šťástka. Podle něj už mnohem dříve, než budou krajské volby, budeme znát výsledky studie proveditelnosti, kterou k oběma variantám dělá Správa železniční dopravní cesty jako investor výstavby nádraží. 

Podle něj je také důležité, aby město nezvyšovalo daň z nemovitosti. „Může je zvýšit až na pětinásobek a já podezřívám nové vedení města, že se ke zvýšení chystá. Chce uskutečnit velké projekty jako například Janáčkovo kulturní centrum a někde na to musí vzít peníze. Zvýšení by se ale dotklo velké části Brňanů a nejde lidem házet klacky pod nohy,“ řekl Šťástka. 

Vladan Krásný dovede i zapět

Bývalý starosta Brna-střed se stal novým předsedou největší stranické organizace ve čtvrtek večer. Nahradil poslance a bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který se rozhodl loni rezignovat s celou brněnskou oblastní radou kvůli slabému volebnímu výsledku. Strana ztratila podporu ve městě i městských částech. Úspěšný byl, jako jeden z mála, Šťástkův protikandidát v boji o předsedu, Vladan Krásný, který zůstal starostou Starého Lískovce. Krásný je Šťástkovým velkým kritikem. „Nehodláme jít cestou žádného zařezávání. Myslím si, že by měl Vladan Krásný kandidovat v nadcházejících krajských volbách a mít co nejlepší postavení, aby pomohl výsledku strany,“ dodal Šťástka.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…