Brněnský recesista Hollan, který se stal náměstkem primátora: Koalice je domluvená, ostatní ať si dělají, co chtějí

21.10.2014 18:29

Především na téma umístění hlavního vlakového nádraží v Brně se diskutovalo v úterním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, jehož hostem byl lídr hnutí Žít Brno a kandidát na post náměstka primátora Matěj Hollan. Nejprve se ale moderátorka pořadu Karolína Koubová zeptala Hollana na jeho názor na to, že dosavadní brněnský primátor Roman Onderka odstoupil z týmu, který za ČSSD jedná o vytvoření koalice na brněnském magistrátu.

Brněnský recesista Hollan, který se stal náměstkem primátora: Koalice je domluvená, ostatní ať si dělají, co chtějí
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

„Koalice je dojednaná, měnit si mohou, co chtějí,“ řekl k tomu Hollan s tím, že si nedovede představit, že by s ČSSD vyjednali tak dobrou koaliční smlouvu, jakou se podařilo nyní vyjednat hnutí Žít Brno s ANO, KDU-ČSL a Stranou zelených.

To, kde bude nádraží, určí podpora veřejnosti a studie proveditelnosti

Hollan sice přiznal, že je příznivcem ponechání vlakového nádraží v jeho současné poloze v centru města. Vyhrát by ale měla ta varianta, která bude mít „prokazatelnou podporu veřejnosti“ a musí ji také podporovat studie proveditelnosti, kterou nyní Správa železniční dopravní cesty zadává a která bude hotova za asi rok a půl.

V pořadu také zaznělo, že přípravný výbor pro pořádání referenda, v němž by se Brňané měli rozhodnout pro to, zda chtějí ponechat vlakové nádraží ve stávající poloze, nebo jej přesunout do okrajovější části města, chtěl toto referendum uspořádat současně s právě proběhlými komunálními volbami tak, aby volební účast dosáhla nejméně 35 %, což je zákonný požadavek na to, aby takové referendum bylo pro samosprávu právně závazné.

Ti, kdo znemožnili konání referenda současně s komunálními volbami, možná ponesou důsledky

Uspořádání referenda současně s komunálními volbami zabránil brněnský magistrát, jehož úředníci tvrdili, že pod peticemi za vypsání referenda je nedostatečný počet platných podpisů. To ale nyní soud odmítl. Na otázku, zda ti, kteří toto nezákonné znemožnění referenda způsobili, budou potrestáni, Hollan uvedl, že si dokáže představit maximálně „pracovněprávní důsledky“.

Podle moderátorky by se Miroslav Patrik z přípravného výboru referenda chtěl s novou koalicí domluvit na tom, aby zastupitelé respektovali výsledek referenda i v případě, že účast v něm bude nižší než zákonem požadovaných 35 %. K tomu Hollan uvedl, že zastupitelé se k tomu sice mohou zavázat, ale nikde není zaručeno, že právě vznikající koalice potrvá celé čtyři roky. Moderátorka také naznačila, že přípravný výbor by chtěl, aby referendum proběhlo v roce 2016 souběžně s krajskými volbami. Hollan naznačil, že tuto problematiku už řešil s právníky, ti se prý ale přiklánějí k tomu, aby referendum proběhlo co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…