Brněnský soud udělil vězení za solární podvod na Kroměřížsku

20.06.2014 10:58

Krajský soud v Brně dnes uložil tři tresty v rozmezí od čtyř do šesti let a podmínku za podvod při získávání licence u solární elektrárny v Mrlínku na Kroměřížsku. Informovala o tom Česká televize. Obžalované Filipa Šlezara, Radka Jaroše, Jiřího Provazníka a Jiřího Havlíčka uznal soud vinné v případu solární elektrárny nedaleko Bystřice pod Hostýnem, která předčasně získala licenci do konce roku 2010. Díky tomu měla mít od státu výhodnější výkupní cenu než elektrárny, které vstoupily do provozu až v roce 2011. Mužům hrozil za podvod až desetiletý trest.

Brněnský soud udělil vězení za solární podvod na Kroměřížsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Obžaloba vinila majitele elektrárny Šlezara a jednatele společnosti, která elektrárnu stavěla, Havlíčka, že chtěli podvodem vydělat co nejvíce peněz. Elektrotechnici Jaroš z Třebíče a Provazník z Havlíčkova Brodu měli v prosinci roku 2010 vydat falešnou revizní zprávu potřebnou pro získání licence, přestože elektrárna ještě nebyla hotová a majitelé ji zprovoznili až o dva měsíce později.

Díky včas získané licenci však měli od státu získat dvojnásobnou výkupní cenu, než tomu bylo u elektráren zprovozněných v roce 2011. V souvislosti se získáváním licencí solárních elektráren řeší soudy mnoho případů. Jako první brněnský soud v červnu zrušil licenci pro solární elektrárnu v Českém Dubu na Liberecku z důvodu vad v řízení. Před soudem se kvůli získávání licencí ocitla sama šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která má z pozice úřadu poctivé získávání licencí kontrolovat. Čelí však obžalobě, že pochybila v případu dvou elektráren na Chomutovsku, které získaly licenci poslední den roku 2010.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…