Brno chystá domy s 30 lůžky pro zdravotně a duševně postižené

02.02.2019 7:49

Brno za 94 milionů vybuduje dva bytové domy s 30 lůžky pro zdravotně a duševně postižené. Polovina vznikne v novostavbě v Nováčkově ulici a zbytek po opravě domu v Mostecké ulici. Novinářům to řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Novostavba bude stát 38,5 milionu korun a oprava s přístavbou 55,5 milionu. Město většinu nákladů pokryje z dotací od Evropské unie. Práce mají být hotovy v polovině příštího roku.

Brno chystá domy s 30 lůžky pro zdravotně a duševně postižené
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Díky projektům se rozšíří kapacity pobytových sociálních služeb. Lůžka budou sloužit pro lidi se zdravotním nebo duševním onemocněním, případně s kombinací obou handicapů. "Tato služba v Brně chybí. My tak budeme moct poskytovat služby další skupině klientů, kteří na ni dlouho čekají. Umožní jim to, získat důstojné zázemí pro život. Je navíc skvělé, že se podařilo získat peníze z dotací," uvedla Vaňková.

V Nováčkově ulici nyní stojí budova v havarijním stavu, která má být zbourána. Poté začne výstavba domova pro osoby s duševním onemocněním. Třípodlažní objekt s podkrovím nabídne 15 lůžek. V přízemí budou místnosti pro personál, technické místnosti a skladové prostory. Další patra budou mít jednolůžkové pokoje a jeden dvoulůžkový. Chybět nebude společenská místnost a zázemí personálu. Za budovou bude terasa se zahradou. Z nákladů okolo 38,5 milionu korun evropská dotace pokryje 31,5 milionu.

V Mostecké ulici je budova, u níž se počítá s rekonstrukcí a také s přístavbou. Zázemí v ní najdou lidé se zdravotním postižením nebo s kombinacemi zdravotních a sociálních problémů. Třípodlažní objekt s podkrovím bude mít také kapacitu 15 lůžek. V přízemí budou přijímací místnost, pracovny, technická místnost i centrální hala a v patrech pokoje. V přístavbě budou šatny, sociální zařízení, prádelna, stravovací provoz nebo jídelna. Chybět nebude terasa a zahrada. Z nákladů 55,5 milionu korun pokryje dotace 31,5 milionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…