Brusel a Berlín se přou o uprchlické krizi, EU prý jedná pomalu

23.08.2015 19:51

Německo se s Bruselem pře o podobě unijního přístupu k přílivu běženců. Berlín by podle agentury DPA uvítal pružnou reakci Evropské unie, jednotnou azylovou politiku evropského bloku, přerozdělení běženců či sjednocení standardů péče o uprchlíky, tvrdí také, že reakce unijních úřadů je pomalá. Evropská komise ale nařčení z nečinnosti odmítá.

Brusel a Berlín se přou o uprchlické krizi, EU prý jedná pomalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavná Brandenburgská brána

"Váhavost Evropské unie je neúnosná," prohlásil německý ministr pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Gerd Müller. S takovým obviněním však Evropská komise nesouhlasí. "Úspěchu můžeme dosáhnout jen tehdy, když bude pracovat společně, ne proti sobě," citovala DPA prohlášení komise. Vysocí němečtí politikové, jako je například vicekancléř Sigmar Gabriel a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, kritizují nynější situaci, kdy celou tíhu uprchlické krize nese na svých bedrech jen několik členských států unie. Gabriel a Steinmeier proto požadují zavedení závazných kvót podle možností jednotlivých zemí.

Kvóty jsou v Evropě citlivým tématem, mnohé členské státy včetně České republiky či Británie je odmítají a trvají na dobrovolném přijímání běženců. Státům se ale zatím nepodařilo dohodnout, jak si na dobrovolné bázi v následujících dvou letech přerozdělit 60.000 migrantů.

Nesoulad v přístupu jednotlivých států k běžencům

Müller také požaduje, aby EU schválila program okamžité pomoci ve výši přes deset miliard eur, v jehož rámci by v unijních státech na vnějších hranicích bloku vznikla nouzová přijímací centra. Evropská komise k tomu uvedla, že o těchto plánech se již před časem diskutovalo a že v této věci vyvstaly technické a právní problémy.

Dalším problémem, který by Evropské komise měla podle Müllera napravit, je nesoulad v přístupu jednotlivých států k běžencům. "V Německu máme přiměřené humanitární standardy pro ubytování, lékařskou péči, kapesné a další. Mnoho unijních zemí má omezené standardy. Důstojné ubytování musí být k dispozici ve všech unijních státech, ne jen v Německu," dodal.

Německo se letos potýká s mimořádnou uprchlickou vlnou. Podle vládní prognózy dorazí letos do země až 800.000 běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014. Příliv běženců vyvolává i napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku, ojedinělé nejsou také demonstrace proti přijímání běženců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…