Brusel a Jan Hus ve válce: Okamura vysvětlil. A připomněl hříchy

06.07.2021 14:29 | Zprávy

Češi si užívají prodloužený víkend. Dnes si připomínáme upálení Jana Husa, který volal po reformě katolické církve. Za své snahy byl v Kostnici 6. července 1415 upálen. Do poslední chvíle žádal své bratry a sestry, aby měli vždy na mysli pravdu a aby za ni vždy bojovali. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se bojí, co se s Husovým odkazem stane teď. Zarazila ho slova komentátora HN Petra Honzejka. Ozval se i předseda SPD Tomio Okamura, který Husa vykreslil jako bojovníka proti Bruselu.

Brusel a Jan Hus ve válce: Okamura vysvětlil. A připomněl hříchy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Ve škole se děti učí, že Jan Hus byl kazatel a univerzitní mistr volající po reformě církve. A za své volání byl 6. července 1415 upálen. V Českém království mistrovo upálení vyvolalo husitské bouře.

Europoslanec Jan Zahradil připomněl, že se za posledních sto let výklad Husova počínání několikrát proměnil. První československý prezident T. G. Masaryk na Husovi a jeho následovnících vystavěl problém české otázky, na jejímž základě postavil myšlenku moderního československého státu coby útvaru stojícího na ideálech humanity.

Komunisté z Husa a jeho následovníků udělali bojovníky za sociální spravedlnost, učinili z nich předchůdce komunistické myšlenky.

Jan Zahradil si položil otázku, co se s odkazem mistra Jana Husa stane teď.

„Jsem zvědav, kolik se dnes na fb vyrojí ‚znalců‘, aby nám vysvětlilo, jak to bylo s tím Husem a zejména s husitstvím. Samozřejmě v tom moderním stylu, který mytologii bývalého režimu o tomto období nahrazuje novou mytologií, pouze o 180 stupňů obrácenou. Takže z komunistických bojovníků za sociální spravedlnost se staly pouhé fanatické bandy lapků a žhářů. Podobně převrácený osud potkal třeba také výklad Bílé hory, vzniku Československa nebo odsunu Němců,“ napsal Zahradil na sociální síti Facebook. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fialův šašek.” Po prohře ve volbách se řeší útok vlády na „zombíky”

4:46 „Fialův šašek.” Po prohře ve volbách se řeší útok vlády na „zombíky”

Na Úřadu vlády se ujal práce plukovník Otakar Foltýn, který má zodpovídat za strategickou komunikaci…