Brusel musí brát na Řecko ohledy. Nebo do toho vstoupí Moskva, zaznělo varovně na ČT

07.07.2015 23:19

Hlavnímu zahraničněpolitickému tématu posledních dní, řecké krizi, se věnovaly také úterní Události, komentáře. O aktuální situaci přímo z Řecka informoval zpravodaj David Miřejovský, o jednání představitelů eurozóny v Bruselu redaktorka Kateřina Procházková. Ve studiu pak situaci komentovali novinář Jan Macháček, Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti, a Lukáš Kovanda, hlavní ekonom skupiny Roklen.

Brusel musí brát na Řecko ohledy. Nebo do toho vstoupí Moskva, zaznělo varovně na ČT
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Miřejovský nejprve popsal, že většina lidí je v Řecku velmi nervózních z budoucnosti. „Někteří lidé říkají, že návrat k drachmě by byl lepší než současná nejistota,“ uvedl s tím, že ale většina lidí podle průzkumů stále věří v nějakou dohodu, která bude lepší, než jakou věřitelé nabídli dřív.

V Bruselu nastal mezi politiky rozkol

Kateřina Procházková si z Bruselu posteskla, že má jen velmi málo informací. V Bruselu je prý zřejmý rozkol mezi tamějšími politiky. Někteří říkají, že jsou připraveni na grexit. „Jsou tu i optimisté, kteří říkají, dejme Řecku šanci. A varují, že grexit by mohl mít dopad na celou EU i na euro.“

Miřejovský pak z Athén doplnil, že tamní taxikáři říkají, že mají jen asi 30 % zákazníků, než co měli ještě před měsícem. „V restauracích je mnoho prázdných míst, před měsícem mívali plno,“ popsal s tím, že do turistických resortů problémy nedorazily. Turisté se prý nemusejí ničeho bát, ale měli by si vzít hotovost.

Procházková pak doplnila, že hlasy skupiny politiků, která chce Řecko udržet v eurozóně, slábnou. „Slyším, že je to poslední šance pro Řecko, už nemáme sílu dále vyjednávat,“ uvedla Procházková.

Řecko překlenovací úvěr dostane

Macháček považuje za možné, že Řecko překlenovací úvěr sedm miliard euro dostane. Naproti tomu Prouza považuje to, že Řecko nyní žádá o překlenovací půjčku, za troufalé. „Pokud půjčka, tak za velmi přísných podmínek. To je ale pro Řeky téměř nezkousnutelné,“ podotkl.

Kovanda k tomu řekl, že pokud Řecko nedostane další nouzové půjčky, bude si muset vytvářet vlastní měnu, byť ve formě dlužních úpisů.

Kovanda odmítl srovnávat propad řecké ekonomiky s jinými státy, například s Irskem nebo s pobaltskými zeměmi, které také prošly hlubokou krizí a tvrdými úspornými opatřeními. „V Pobaltí nebyla 60% nezaměstnanost mladých,“ uvedl. Upozornil, že i kdyby došlo ke grexitu, tak by sice mohlo dojít k růstu exportu, vzniku nových firem, ale až tak za dva, tři roky. „Po tu dobu bude Řecko v tíživé situaci. Bez rozsáhlé humanitární pomoci by se neobešlo, už teď jsou zprávy o nedostatku léků.“

Upozornil ale i na to, že celá věc nemá jen čistě ekonomický aspekt. „Do toho může vstoupit Moskva, která se nabídne, ale nebude chtít pomoc zadarmo. Řecko je odepsáno v Bruselu ekonomicky, ale ne geopoliticky. Je vidět stupňující se tlak Washingtonu, aby Řecko nezůstalo bezprizorním státem,“ uvedl a upozornil, že Libye leží jen 350 km od řeckých břehů, v zemi je spousta uprchlíků. „To bude muset tak jako tak řešit celá Evropa,“ poznamenal Kovanda.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…