Brusel se pustil do ministra Němečka. Chce prý dotace na pochybné projekty

24.05.2014 10:29

Česko by mohlo v příštím dotačním období získat z fondů EU až půl bilionu korun. Z toho by ale do resortu zdravotnictví mělo přitéct jen 11 miliard korun, což není právě mnoho. A to ještě do pochybných projektů. Alespoň z hlediska Evropské komise. O problémech resortu Svatopluka Němečka (ČSSD) s EU informují sobotní Lidové noviny.

Brusel se pustil do ministra Němečka. Chce prý dotace na pochybné projekty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

České Ministerstvo zdravotnictví žádá podporu například pro podporu reformy psychiatrie nebo na propagaci zdravého životního stylu a prevence. Z hlediska EK je ale prý důraz na psychiatrii příliš velký. Komise doporučuje ministerstvu plány předělat. Česká strana se ale brání, že dříve výtky neslyšela a předkládané materiály považuje za kvalitní.

Resort také nemusí dostat nic

Téma zdravotnictví není pro Evropskou komisi prioritní. „Ministerstvo nikdy od ní ani od řídících orgánů neobdrželo výtku vůči kvalitě nebo rozsahu svých podkladů. Naopak se domníváme, že podkladové materiály jsou předávány ve vysoké kvalitě,“ brání se mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Jistou rezervovanost ale vyjadřuje i předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO). Žádá o podávání informací každé tři týdny. Kritický pohled EK potvrdila i Klára Dostálová, náměstkyně z Ministerstva pro místní rozvoj. „Oblast zdravotnictví byla velmi problematická. Komisaři chtěli, abychom zdravotnictví zacílili. Odmítli plošnou podporu,“ prozradila. Teoreticky se také může stát, že resort dotace neobdrží. Toho se prý zalekli poslanci z výboru pro zdravotnictví a požadovali úpravy v plánech. Čechová ale tvrdí, že na resort žádné apely od poslanců nedorazily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …