Bruselská šlechta. Třeba ten notorický alkoholik, který málem podpálil prezidentský pár... Toto se dělo, než Okamura s Le Penovou a Wildersem vyrazili na Václavák

26.04.2019 4:43

Dnes proběhla tisková konference hnutí Evropa národů a svobody. Hosty byli belgický europoslanec Gerolf Annemans, předsedkyně Národního shromáždění Marine Le Penová, předseda SPD Tomio Okamura a nizozemský politik Geert Wilders. Wilders označil Okamuru za českého hrdinu, Le Penová zase objasňovala svůj postoj k Rusku. A Okamura řešil otázku referenda a dodával, že toto setkání je známka toho, že se Evropané mohou dohodnout i bez Bruselu.

Bruselská šlechta. Třeba ten notorický alkoholik, který málem podpálil prezidentský pár... Toto se dělo, než Okamura s Le Penovou a Wildersem vyrazili na Václavák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference Evropy národů a svobody za účasti Tomia Okamury, Marine le Pen, Geerta Wilderse a Gerolfa Annemanse

Místopředseda SPD Radim Fiala na začátek všechny přivítal na konferenci hnutí Evropa národů a svobody.

Marine Le Penová se vyjádřila, že obdivuje český národ, který prý zaplatil tvrdou cenu za ochranu svých hranic. Zmínila dvě ideologie, islamismus a globalismus, které se prý snaží zničit naše národy. Globalismus podle ní chce uvést lidi do poddanství a dodala, že migrace je organizovaná Evropskou unií. Národní strany jsou dle jejího názoru jediné, které tomuto zničení a uvržení do poddanství mohou zabránit.

EU podle ní musí být reformována, aby sloužila evropským národům a ne aby se je snažila rozpustit. Tuto konferenci nazvala novou harmonií. Migrace je podle ní výzva, při které se Evropa buď změní anebo zanikne. EU, o kterou se hodlá snažit, bude prý taková, že bude respektovat všechny a ne jen osu Francie-Německo. Při volbách prý půjde o „civilizační boj“.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí

Geert Wilders Okamuru označil za hrdinu České republiky. A jako hesla, za kterými frakce stojí, označil suverenitu národních států a patriotismus. Podle něj musí být rozhodování navráceno do rukou národních států. EU označil za monstrum, které chce pošlapávat národní identitu. Vzkázal, že nechce víc předávání pravomocí a rozkazů z Bruselu a politice otevřených hranic prý odzvonilo.

Na téma islamizace zmínil vražedný útok v nizozemském Utrechtu, při kterém tři lidé zemřeli. A také útok na Srí Lance je podle něj vysoká cena za islamizaci, kterou už nechce platit. Dodal, že se nesmí stát, aby se Evropané stali menšinou ve svých vlastních státech. V souvislosti s tím zmínil demografický vývoj v Africe, kde se očekává raketový růst populace. Prý Afričanům nemá za zlé, že chtějí z Afriky utéct, ale migraci je prý třeba zastavit a Evropské unii vzkázat, že jsme odhodláni si udržet naši národní identitu, a k tomu je potřeba se sjednotit s dalšími stranami.

Okamura své předřečníky přivítal a oznámil, že tímto zahajuje předvolební kampaň SPD. Jejich přítomnost prý symbolizuje, že nejsou v Evropě sami. A dodal, že SPD je členem největší vlastenecké frakce v europarlamentu. Je zde prý šance zrušit bruselskou byrokracii a podle něj je zde rostoucí tlak z Bruselu na odnárodnění, k čemuž citoval bývalého prezidenta Hermana van Rompuye. Rozhoduje prý „bruselská šlechta“. Také se opřel do Jeana Clauda Junckera, který prý prohlásil: „Není filozofií Evropské unie, aby lid rozhodoval o své budoucnosti.“ Jak se prý Českou republikou pohrdá, je podle něj vidět na kvalitě věcí dovážených. Jsme prý občané druhé kategorie. O Junckerovi ještě prohlásil, že je notorický alkoholik, který málem při slavnostní příležitosti ve Rwandě podpálil prezidentský pár. Zdůraznil, že v hnutí jsou proevropští, ale ne probruselští.

Také se věnoval otázce výstupu z EU. Podle ekonoma Thomase Pikettyho se Česku členství v EU vyplatí nejmíň vzhledem k tomu, kolik z Čech odteče na dividendách. Označil Česko za subdodavatelskou ekonomiku, vlastněnou převážně ze zahraničí. Také prý teď v EU platíme tisíce úředníků a EU vybírá cla, která bychom jinak vybírali sami. A že by Česká republika ztratila vliv? 21 českých europoslanců ve více než 700 členném europarlamentu podle něj nemělo vliv od začátku.

Pak přišly na řadu otázky novinářů. Z deníku Figaro se Geerta Wilderse ptali, zda stále prosazuje vystoupení z Evropské unie. Wilders k tomu řekl, že prozatím zkusí Evropskou unii změnit, aby více pravomocí přešlo zpátky k národním státům. Ale pokud by k tomu v Nizozemí byla vůle, tak je otázka vystoupení stále na stole.

Okamura se k tomu vyjádřil, že SPD chce vrátit svobodu a suverenitu národním státům. Dodal, že SPD v parlamentu prosazuje referendum, ale poslanci ostatních stran vědí, jak by toto referendum dopadlo, takže ho nechtějí v parlamentu projednávat. Argumentoval také tím, že připojení se k EU bylo na základě referenda, které ani nemělo vyhlášené kvorum. Sám za sebe řekl, že EU je dle něj nereformovatelná a je pro vystoupení z EU.

Tato konference je podle Okamury znakem toho, že se Evropané mohou domluvit i bez Bruselu. Prosazuje návrat před Lisabonskou a Maastrichtskou smlouvu. Dodal, že dle průzkumů by se jejich frakce mohla stát druhou nejsilnější v europarlamentu, takže hlas hozený SPD není zahozený.

Od Lidových novin přišel dotaz na Marine Le Penovou a její názor na Rusko. Le Penová pravila, že s Ruskem je třeba mít strategické vztahy a Rusko respektovat. Ale dodala, že nemluví za celé hnutí a že je pro to, aby diplomatické vztahy neřídila Evropská unie, nýbrž si je země obstarávaly samy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…