Brutální napadení fotoreportéra PL. Demonstrace v Dubí se zvrhla v násilnosti

18.08.2018 14:03

V Dubí na Teplicku to v sobotu odpoledne vřelo. Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase na severu Čech svolala protest v reakci na útok, ke kterému došlo na zdejším koupališti. Vandas se postavil na pódium a z plných plic spustil. Proti „nenažrancům“, proti nepřizpůsobivým i proti uprchlíkům a neziskovým organizacím.

Brutální napadení fotoreportéra PL. Demonstrace v Dubí se zvrhla v násilnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Vandas

Před pár dny došlo na koupališti v Dubí na Teplicku k potyčce mezi Romy a Neromy. Při této potyčce tekla krev. Dělnická strana sociální spravedlnosti v souvislosti s tímto konfliktem svolala na sobotu odpoledne do Dubí před městský úřad demonstraci. Vedení města sice akci na tomto místě původně zakázalo, ale DSSS se i tak rozhodla zůstat poblíž úřadu. Starosta Dubí Petr Pípal se totiž na poslední chvíli dohodl s Tomášem Vandasem, že se demonstrace může odehrát před úřadem. Napsal o tom Teplický deník.

Obyvatelé Dubí tak mohli být v sobotu před jednou hodinou odpoledne svědky zvláštních scén. Okolo úřadu postávali svatební hosté, kteří přihlíželi, jak se jejich kamarádi či kamarádky na úřadě žení a vdávají. A kousek dál postávaly hloučky stoupenců Dělnické strany sociální spravedlnosti a příznivců Ľudové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby, kteří se nemohli dočkat, až vypukne protestní akce. Marian Kotleba byl pozván na demonstraci DSSS jako host.

Deset minut před jednou postávalo v Dubí asi 200 demonstrantů. Proč přišli? DSSS tvrdí, že odpovědní politici a média k incidentu na koupališti mlčí, ale ona mlčet nehodlá. „Jsme přesvědčeni, že nemůžeme mlčet a přehlížet toto násilí, jako tak činí odpovědní politici a média. Situace je opravdu vážná a takových útoků a rasistických incidentů vůči většinové společnosti přibývá, ale nemluví se o nich,“ stojí v prohlášení uveřejněném na internetových stránkách partaje.   

Přibližně ve čtvrt na dvě se Vandas chopil slova a ihned Kotlebu přivítal. „Je mou milou povinností přivítat mezi námi delegaci Ľudové strany Naše Slovensko vedenou Marianem Kotlebou, kandidátem na prezidenta Slovenské republiky,“ hřímal Vandas.

Po chvilce však přešel k hlavnímu tématu akce svolané údajně k obraně před rasismem. „Naprosto odporný brutální zločin, který se samozřejmě dostal do médií, což se samozřejmě nelíbí místním politikům.“ V tu chvíli však jeho projev přerušily potyčky mezi demonstranty. „Nenechte se vyprovokovat,“ žádal Vandas. Z davu se v tu chvíli ozývalo „Antifa hanba!“, v narážce na krajně levicovou organizaci Antifa, která se čas od času dostává do potyček s pravicovými radikály.

Vandas poté naskočil na původní kolej a sdělil lidem, že incident z Dubí nebyl jediný. Prý se jich děje víc. Jenže zatímco Vandas mluvil, fotograf serveru ParlamentníListy.cz byl brutálně napaden a před úřadem města tekla krev. Někteří z demonstrantů se tedy zjevně nehodlali chovat mírně.

Předseda DSSS stál na připraveném pódiu a odtud spustil kanonádu vůči údajně nepřizpůsobivé menšině. „Smějí se nám gauneři, nemakačenka a všichni ti, kteří jen čerpají sociální dávky. A také jsme dodávali, že je nám jedno, jestli je někdo černý, bílý, modrý, oranžový,“ sděloval šéf marginální strany lidem. Jde mu prý o to, aby se všichni chovali podle pravidel a snažili se začlenit do společnosti.

Ale tradičním politikům je to podle Vandase jedno. „Tito nenažranci,“ jak tradiční politiky označil Vandas, „kteří tam dnes sedí a myslí pouze na svoje kapsy a na svoje koryta. Bohužel, dnes máme stav, že je menšina zvýhodňována proti většině,“ zesiloval hlas. „Máme tady parazity, kteří nepracují 15 až 20 let a čerpají štědré sociální dávky. A my říkáme, že je to zcela nepřijatelné. Pokud nemáš zájem začlenit se do společnosti, tak nemůžeš počítat s tím, že tě stát bude živit. Tady už končí doba pro humanitu a podanou ruku,“ řval Vandas z plných plic.

Na paškál si vzal i neziskové organizace, které označil za „politické neziskovky“. Příkladem takové neziskovky je podle Vandase organizace Romea. Tu a jí podobné je údajně nutné odříznout od státních peněz a předat je raději seniorům, matkám samoživitelkám a lidem, kteří je opravdu potřebují. „Jejich cílem je rozdmýchat nenávist menšin a imigrantů vůči většinové společnosti,“ osočil Vandas neziskové organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …