Brutální opatření v boji proti Islámskému státu v Libyi

02.06.2016 13:52

Britské speciální jednotky SBS (Special Boat Service) přišly na novou zbraň proti Islámskému státu. Na základě informací od pákistánského zpravodajce začaly pouštět bollywoodskou filmovou hudbu. Tu totiž mnozí teroristé považují za urážku svojí víry.

Brutální opatření v boji proti Islámskému státu v Libyi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Tradiční „zábava“ Islámského státu: Focení a natáčení barbarských vražd

Britové v rámci psychologického boje začali využívat hudbu z indických filmů za účelem demoralizování nepřátel. Podle člena britských tajných služeb pákistánského původu je totiž indická hudba pro ultrakonzervativní muslimy urážkou jejich víry. Mnohdy o ní mluví jako o „hinduistických filmových písních“.

Speciální jednotky, které provádějí v Libyi výcvik místních v boji proti Islámskému státu, tak přišly na další způsoby, jak se více zapojit do konfliktu, aniž se ho musely přímo účastnit. Začaly například pouštět bollywoodskou hudbu na komunikačních frekvencích teroristů či přímo ve městech nechaly stát auta, ze kterých naplno vyhrávala hudba.

V oblastech, které jsou pod kontrolou Islámského státu, je přísně dodržováno právo šaría a vše západní a cizí je zakázané. Bollywoodské písně jsou tedy nejen velkou urážkou, ale i potupou teroristického režimu.

Mimo jiné také pouštění hlasité hudby odhaluje pozice teroristů, jelikož ti se ji snaží pochopitelně co nejrychleji vypnout. To dává libyjským jednotkám další výhody.

„Potřebovali jsme rozhodit ozbrojence a zároveň přijít s nějakým pasivním způsobem, jak změřit jejich sílu v oblasti, kde zrovna jsme, a vyšlo to,“ řekl jeden ze zdrojů Mirror.co.uk.

Mezitím však bojovníci libyjské vlády dobyli města Ben Jawad a Nofiliya a postupují dále po pobřeží Středozemního moře až k libyjským ropným přístavům.

„Naše jednotky získaly kontrolu nad Nofiliyí a pokračují směrem k Harawa, zhruba 75 kilometrů od Sirte,“ řekl mluvčí vládních sil.

Libye je však od smrti Muammara Kaddáfího nefunkčním státem a současná vláda, která má podporu OSN, nemá pod kontrolou zdaleka všechno území a v zemi je mnoho dalších sil soupeřících o moc.

Přesto nyní zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Martin Kobler apeluje na všechny strany, aby se sjednotily v boji proti Islámskému státu. „Boj proti Daeši, který je nepřítelem číslo jedna, musí být libyjským bojem, a to bojem jednotným,“ řekl po schůzce s francouzským ministrem zahraničí Jean-Marcem Ayraultem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…