Brzděte se sjednocováním Evropy, nebo to skončí zle, překvapil exministr Francie

02.06.2016 10:09

Bývalý poradce tehdejšího francouzského prezidenta Françoise Mitterranda a jeden z vlivných architektů evropské integrace v posledních třiceti letech Hubert Védrine tvrdí, že by měla Evropská unie přibrzdit ve svých integračních snahách. Jinak prý bude odpor Evropanů vůči této instituci i nadále narůstat.

Brzděte se sjednocováním Evropy, nebo to skončí zle, překvapil exministr Francie
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Jak připomíná server Politico, Védrine se osobně účastnil jednání, která v roce 1985 vyústila v uzavření Schengenské dohody a nastartování měnové unie v roce 1990. Stejně tak byl u toho, když se sjednotilo Německo a rozpadl Sovětský svaz a v roce 1999 vznikla společná evropská měna. Nyní však tento zkušený politický matador tvrdí, že si Evropa potřebuje vzít oddechový čas. „Jestli chce, aby lidé odmítali Evropskou unii, tak pokračujte dál ve stejném tempu,“ říká Védrine.

Bývalý poradce Mitterranda poukazuje na skutečnost, že ve většině zemí až pětina voličů zcela odmítá EU a proti nim stojí přibližně pětina eurofilů. Přibližně 60 % voličů potom EU příliš nemusí. Přesto neustále slyšíte volat vlády i politické strany na celém evropském kontinentu po obligátním více Evropy,“ podivuje se Védrine, který podle Politico.eu mezi svými souputníky sklízí značně rozhněvané reakce a mnozí jej označují za cynika.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Samotný Védrine takovou kritiku odmítá a označuje se za realistu. Zastává například názor, že západní model demokracie a hodnot nelze automaticky aplikovat na všechny země na světě. Na rozdíl od současných bruselských elit také nezatracuje národní státy a jejich zájmy. „V politice ani ekonomice neexistuje žádné mezinárodní společenství. Nic nemůže překonat a nahradit národní zájmy,“ konstatuje Védrine, který za jeden z mála společných zájmů považuje ochranu životního prostředí.

Jednotlivé vlády členských států Evropské unie by podle Védrinea měly požadovat v rámci další integrace oddechový čas. „Nemyslím si, že by byla užitečná nějaká společná evropská iniciativa Francie a Německa v případě, že voliči rozhodnou 23. června v referendu o vystoupení Velké Británie z EU. Francie se nestane silnější, dokud se nezlepší její ekonomika a nebude důsledně uplatňována fiskální disciplína a strukturální reformy, jaké byly provedeny v Německu za kancléře Gerharda Schrödera,“ soudí Védrine.

Jak ovšem upozorňuje Politico.eu, byl to právě Védrine, který na konci 90. let coby ministr ve vládě premiéra Jospinea odmítal „třetí cestu“, kterou razili právě socialisté Schröder v Německu nebo Tony Blair ve Velké Británii. Mimochodem hlasování britských voličů pro brexit by podle Védrinea bylo pro Evropskou unii tvrdou ranou. Osobně nechápe, proč vlastně část britských politiků horuje pro odchod z EU. „Je to hloupost. Velká Británie má z Evropské unie to nejlepší a naopak není zapojena v tom nejhorším, což je Schengen a euro. Tak proč odcházet?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…