Brzy přijde další krize. Euro končí, udeřil významný muž, kterého těžko přehlédnout

29.02.2016 9:12

Bývalý dlouholetý guvernér Bank of England lord Mervyn King vydal knihu, které je nejenom ve Velké Británii věnovaná značná pozornost. King konstatuje, že svět stojí na prahu další krize a dále také předpovídá konec eurozóny.

Brzy přijde další krize. Euro končí, udeřil významný muž, kterého těžko přehlédnout
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

„Další krize je vzhledem k neschopnosti řešit ekonomické problémy nevyhnutelná a jsem přesvědčen, že přijde již brzy. Regulační orgány naprosto selhaly ve svém úkolu reformovat finanční systém,“ píše King, který působil v čele britské centrální banky v letech 2003 až 2013. Současný profesor na americké a britské univerzitě tvrdí, že největší chybou byla masivní podpora soustředěná nikoli na záchranu bank, ale na záchranu ekonomiky před bankami.

Globální ekonomická krize nevznikla podle Kinga v důsledku jednotlivých selhání na straně politiků nebo bankéřů. Z jeho pohledu selhal celý systém a došlo „ke všeobecnému nepochopení podstaty toho, jak světová ekonomika fungovala“. „Velké obchodní přebytky a deficity vedly k vytvoření nerovnováhy mezi hlavními světovými ekonomikami. Následně došlo ke zkreslení výše úrokových sazeb a směnných kurzů. Na konci toho všeho přišly chybné investice v oblasti bydlení a nemovitostí,“ uvádí King.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Centrální banky byly postaveny před téměř neřešitelné dilema, protože nemohly zvyšovat sazby kvůli obavám z dalšího zpomalení ekonomického růstu. Krátkodobá opatření učiněná s cílem zachovat důvěru trhu zase působí o to větší míru nerovnováhy,“ konstatuje King s přesvědčením, že uchránit svět od další krize může jen zásadní změna stávajícího peněžního a bankovního systému. „Bez provedení potřebných reforem je témě jisté, že nás v krátké době čekají další globální krize,“ má jasno King.

V jiné pasáži své knihy zase King předpovídá rozpad eurozóny. „Kroky směřované k vytvoření fiskální unie zvyšující se napětí v eurozóně nesníží a naopak mohou vést k další eskalaci a nakonec k jejímu rozpadu,“ píše King a varuje rovněž před snahou vytvořit z EU politickou unii. „Pokud budou jednotlivé státy nadále nuceny přesunovat své pravomoci do Bruselu, může to napomoci populistickým stranám a přinést velmi ostrou reakci. Vedle hospodářské tak může přijít i politická krize. Měnová unie vytvořila konflikt mezi elitami prosazujícími centralizaci moci a demokratickými silami na národní úrovni. To je mimořádně nebezpečná situace,“ míní King.

Celý text v angličtině je ZDE.

Bývalý guvernér Bank of England se rovněž dívá kriticky na způsob řešení ekonomické krize v Řecku. „Pro Řecko a další země s podobnými problémy by bylo optimálním řešením eurozónu opustit a přestat používat euro. Další úsporná opatření přinesou jen ještě vyšší nezaměstnanost a dluhy se stejně v příštích letech nijak zásadně nesníží. Uznávám argumenty, podle kterých by odchod jedné země vedl v eurozóně k chaosu. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že odchod Řecka může v této zemi v konečném důsledku vést k ozdravení ekonomiky a zvýšení zaměstnanosti.“

Vedle toho nabádá Mezinárodní měnový fond, aby umožnil zemím „spravedlivým způsobem restrukturalizovat své dluhy“. „Věřitelé musí přijmout skutečnost, že všechny dluhy nebudou vráceny. Ale i tak je tento krok z mého pohledu nevyhnutelný. Zásadním úkolem je přesunout vše do nové rovnováhy, kde již nebude možné vytvořit dluhy v takové výši jako dříve,“ tvrdí King.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …