Bubeníček (KSČM) by se dnes měl opět stát ústeckým hejtmanem

21.11.2016 6:21

Ústečtí krajští zastupitelé dnes zvolí nové vedení kraje. Na svém prvním zasedání od voleb budou rozhodovat o hejtmanovi a radních. Prvním mužem v kraji, v němž vyhrálo v říjnových volbách hnutí ANO, se má stát dosavadní hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM. Vítězná strana zůstane nejspíš podobně jako v některých jiných krajích v opozici.

Bubeníček (KSČM) by se dnes měl opět stát ústeckým hejtmanem
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

V Ústeckém kraji uzavřeli koalici ve volbách druzí komunisté s třetími sociálními demokraty a koalicí SPD-SPO. Trojkoalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů. Hnutí ANO zůstane v opozici společně s ODS.

Podle koaliční smlouvy bude mít KSČM v jedenáctičlenné radě šest zástupců, ČSSD čtyři a koalice SPD-SPO jednoho. Hejtman bude mít nově pět náměstků, dosud měl jen dva.

Ústecký kraj byl posledním, ve kterém se dohodly strany na koalici. Čekalo se na rozhodnutí krajského soudu, k němuž se odvolala část hnutí Severočechů, jejichž kandidátku krátce před volbami zmocněnkyně stáhla. Soud všechny stížnosti na krajské volby zamítl.

Hnutí ANO získalo v krajských volbách 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Ústeckému kraji dosud vládla KSČM s ČSSD.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…