Bububu, bramboračka. Václav Klaus si opravdu, ale opravdu nemohl pomoct a řekl o Merkelové a Václavu Havlovi něco, co zaujme

09.07.2015 7:57

Bývalý český prezident Václav Klaus zavítal do studia veřejnoprávního Radiožurnálu, aby pohovořil o posledním dění kolem zadluženého Řecka. Známý kritik Evropské unie se v něm nezapřel ani nyní a dobře naložený Klaus v uvolněném duchu ztepal unijní politiku vůči Řecku. Neodolal však ani štouchnutí do české vlády a prvního polistopadového prezidenta Václava Havla.

Bububu, bramboračka. Václav Klaus si opravdu, ale opravdu nemohl pomoct a řekl o Merkelové a Václavu Havlovi něco, co zaujme
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Klaus by považoval za nešťastnou věc, kdyby Řecko dostalo další úvěr, o který již jeho představitelé požádali zahraniční věřitele. „Když Řecko dostane další úvěr, bude to pro zemi znamenat nekonečnou a nikdy nekončící krizi. Čím více peněz se bude Řecku takto dávat a Řecko bude drženo v eurozóně za každou cenu, tím větší problém pro Řecko,“ říká. „Pomýlené jsou obě strany, řečtí politikové typu Tsiprase, i evropští politikové. Řecko nemělo být nikdy do eurozóny přijato, nikdy nemělo být lákáno, aby tam vstoupilo,“ myslí si vystudovaný ekonom.  

Nedělní summit Evropské unie, na který se kvůli řecké krizi sjedou prezidenti a premiéři všech 28 zemí EU, bude dle Klause bramboračka. Bývalý český prezident očekává, že budeme svědky siláckých promluv, vyhrožování Řecku, ale současně i slibování, že EU zadlužené zemi pomůže, aby mohla splatit další půjčku. „Bude se dělat bububu, bude se říkat, půjčíme vám už naposledy. Ale jsem stoprocentně přesvědčen, že to je pro Řeky tragédie,“ chytá se Klaus za hlavu. „Řecko je zavřeno ve svěrací kazajce, euro je pro ně svěrací kazajka. Mají ji hodně utaženou a škrtí je, člověk nemůže pořádně dýchat. Místo, aby Řekové mohli kazajku svléci a nadechnout se, tak jim všichni říkají: Jen tam ještě zůstaňte, my vám kousíček pomůžeme,“ zaperlil si.

Merkelová miluje euro. Nic od ní neočekávám

Z Německa, které je dle moderátorky pořadu největším věřitelem Řecka, nicméně zaznívají hlasy, které jsou k dalšímu půjčování zadlužené zemi skeptické. Podle Klause však německé bububu nemají s Řeckem žádnou souvislost. CDU a další politické strany totiž prý musejí hrát se svými voliči hru, jejímž cílem je, aby Němci uvěřili, že jejich hodní politikové dělají vše, co mohou, a aby jim nenadávali za to, až řeknou, ještě jim půjčme.

Pro Německo navíc dle něj není 68 miliard eur, které mu Řecko dluží, obrovská suma peněz. „Každému říkám, že to, co se 25 let od pádu komunismu a sjednocení Německa každý rok v rámci Německa posílá za peníze z bývalého západního Německa do bývalého východního Německa, je více než to, co dluží Řecko. Jestliže pětadvacet let posílají Němci na východ země takovou sumu, tak to pro ně zase tak smrtící částka není,“ vysvětloval Klaus.

Od německé kancléřky Angely Merkelové bývalý český prezident žádné vůdcovství a tah na branku nevidí. „Ale hlavně já od ní nic neočekávám. Ona prostě euro a dnešní podobu evropské integrace miluje a v žádném případě nemůže vyslovit něco, co by bylo proti euru a této formě evropské integrace,“ zdůraznil Klaus.

Vystudovaný ekonom rovněž ve studiu veřejnoprávního rozhlasu poukázal na to, že Řecko by nemohlo udělat fatální chyby, kdyby nebylo schováno v euru. „Kdyby mělo drachmu, tak by dávno blikaly kontrolky, přestalo by se Řecku půjčovat, drachma by se devalvovala,“ říká. Nadávat dneska Řecku za politiku, kterou dělá posledních pár měsíců, je proto dle něj blbost. Když už bychom chtěli Řecku za něco spílat, mělo by to být za to, co dělalo posledních patnáct let. Na druhou stranu, dle Klause od počátku všichni věděli, že Řecko nemá na to, aby někdy splatilo celý dluh. A přesto mu prý věřitelé vesele půjčovali, protože spoléhali na to, že to splatí EU.  

Zeman je lepší prezident, než byl Havel

Na závěr pořadu Klaus zhodnotil českou vládu. „Kdybych chtěl být mírumilovný, prázdninově, v době dovolených a rekreace, a přesto štouchnout, řekl bych, že vláda dělá naštěstí tak málo, takže ji není třeba za nějakou super konkrétnost tolik kritizovat,“ pronesl s nadsázkou.

Svého nástupce v prezidentském úřadu Miloše Zemana, odmítl zprvu Klaus hodnotit. Pak si to ale rozmyslel, přičemž si rýpl do prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. „Když se oprostím od sebe a porovnám prvního a třetího prezidenta, tak budete asi čekat, že provokativně tady u vás v Radiožurnálu řeknu, že třetí je lepší, než byl ten první,“ uvedl Klaus.

Celý pořad k poslechnutí ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…