Buď jste připraveni, anebo chcete být litováni. To řekl šéf česko-izraelské komory Smutný, když předával sponzorský dar na ČVUT

12.06.2020 16:02

REPORTÁŽ Je to sice kapka v moři, ale je to významný symbol. Prohlásil šéf Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK) Pavel Smutný. Cena Arnošta Lustiga letos nebyla udělena, namísto ní se vybrala částka přes 600 000 korun, která byla věnována Českému vysokému učení technickému v Praze (ČVUT). Převzal ji tamní rektor Vojtěch Petráček.

Buď jste připraveni, anebo chcete být litováni. To řekl šéf česko-izraelské komory Smutný, když předával sponzorský dar na ČVUT
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK) Pavel Smutný slavnostně předal výtěžek sbírky rektorovi Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Vojtěchu Petráčkovi

Částku 607 000 korun se prý podařilo vybrat během čtrnácti dnů. Včera byla v rektorátu ČVUT v Praze slavnostně předána rektoru Vojtěchu Petráčkovi. Jednotliví sponzoři také převzali certifikáty dárců. Ještě předtím však promluvili hlavní aktéři a každý se mohl podívat na výstavu zdravotních pomůcek, které byly na ČVUT vyvinuty v souvislosti s koronakrizí.

ČVUT v první linii

„Přišel covid a objevil se Vojtěch Petráček s ikonickou PET lahví v televizi, se svým zářivým úsměvem a řekl, že ČVUT vymyslelo docela neuvěřitelnou věc, kterou si může doma každý vyrobit. A my jsme z této věty ucítili závan české obyčejnosti, chytrosti a chucpe. (Specifický druh drzosti či opovážlivosti, ať v negativním, či pozitivním smyslu. Pozn. red.) Prostě izraelsko-českou nepoddajnost. Prostě se nevzdáváme a v temné hodině umíme něco vymyslet. Jakkoliv to vypadalo směšně a mnozí se tomu smáli, dnes je to artefakt do muzea. Mně se tam líbí ta šála. Ukázalo se, že je někde zdravo,“ prohlásil prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK) Pavel Smutný.

V době, kdy se země nořila do počítání ztrát, ČVUT stálo podle něj v první linii boje s nemocí COVID-19. Jak se říká v Izraeli v podání Smutného: „Buď jste připraveni, anebo chcete být litováni.“ Prý Česko ukázalo, že je celkem dobře připraveno. K výše zmíněné částce prý přidala společnost Škoda Auto Česká republika ještě půl milionu korun. „Je to sice kapka v moři, ale je v tom významný symbol,“ dodal Smutný s tím, že v krizi každý o něco přišel. Následně dodal, že jde vlastně o poloviční cenu Arnošta Lustiga, aby bylo jasné, že svoboda je hlavně k tomu, abychom byli odvážní a lidští, jinak svoboda cenu nemá.

Autor ikonické masky

Na stole v prosklené místnosti desátého patra rektorátu ČVUT, odkud je vidět celá Praha, ležela petflašková ikonická maska, která se stala jakýmsi symbolem doby. Symbolem, jak si pomoci doma, když člověku nic jiného nezbylo. Fotografie masky se několik dní objevovala ve všech izraelských médiích jako příklad rychlé inovace.

„Lidé z ČVUT stáli v čele několika velkých projektů. Ale vždy to byly multidisciplinární týmy složené z kolegů z ČVUT, firem, které se bleskově sdružily kolem našich odborníků, aby byl problém vyřešen,“ prohlásil rektor Petráček a pokračoval: „Do dalších krizí bychom neměli zapomínat, že je potřeba mít rychlé mechanismy přímé pomoci. Mechanismy, jak udělat některým snahám rychlý finanční support, aby se věci daly realizovat rychleji. Stát se sice snaží pomoci, ale často je proti přímým finančním vstupům pomalejší.“

Rektor dále představil sadu respirátorů a masek vytištěných ve 3D tiskárně, ale i celoobličejové masky. Dalším důležitým produktem je plicní ventilátor specializovaný na léčbu nemoci COVID-19, ale i dezinfekční roztok. Na výstavce nebyly však k vidění robotické systémy na pipetování testů, které jsou v několika nemocnicích.

Zlá ekonomická situace

Izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron upozornil, že nás čekají zlé časy. „Dnes ráno jsem četl ekonomickou rozvahu, podle níž se budeme tento rok potýkat s velikými ekonomickými problémy, které jsme dlouho neměli. Předpokládá se, že světová ekonomika se propadne o šest procent, což bude velmi dramatická změna. Bude to mít velké dopady na život lidí, společnost a naše země,“ podotkl diplomat a pogratuloval ČVUT, ale i ČISOK za skvělou spolupráci.

Nápad na uskutečnění sbírky vzešel ze členské základny ČISOK. Významně přispěli i sponzoři Ceny Arnošta Lustiga. Finance z této sbírky směřují primárně na podporu projektů ČVUT, jež se vztahují k boji proti nemoci COVID-19 a inovativnímu výzkumu v této oblasti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…