Buď mají telefon na premiéra, nebo brojí proti anarchii, vysmál se Hamáček kvůli kampani nejen Babišovi

29.09.2018 14:12

První místopředseda vlády, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničních věcí Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že otázku obsazení postu ministra zahraničí považuje za vyřešenou. Kromě toho je prý jako předseda sociální demokracie přesvědčen, že jedině jeho strana nabízí do voleb konkrétní témata. „Buď mají telefon na premiéra, nebo brojí proti anarchii,“ říká s tím, že to nelze označit za témata pro komunální volby.

Buď mají telefon na premiéra, nebo brojí proti anarchii, vysmál se Hamáček kvůli kampani nejen Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola před pár dny řekl, že by byl rád, kdyby s Hamáčkem dokázali eliminovat některé stranické šíbry od jejich požadavků, které měli i dříve. Hamáček prý ale neví přesně, co tím Zimola měl na mysli. „Já ten pocit nemám. Pokud naráží na šíbry v ČSSD, byl bych rád, kdyby byl konkrétní,“ reagoval předseda ČSSD.

Ozývají se však názory, že Zimola mohl mít na mysli právě europoslance Miroslava Pocheho, kterého ČSSD původně nominovala na post ministra zahraničí. To je ale prý vše již vyřešeno. „Otázku ministerstva zahraničí máme vyřešenou. Nemám od prezidenta signály, že by nesouhlasil se jmenováním Tomáše Petříčka ministrem,“ řekl s tím, že počítá, že Petříček do Černínského paláce nastoupí.

Podle Zimolových slov je třeba, aby se ČSSD v očích veřejnosti očistila od pověsti strany se špinavými zákulisními praktikami. Pomoci by k tomu měla například i přímá volba předsedy či místopředsedů. Ani Hamáček s tou praxí nemá problém. „Zvládli jsme referendum, zvládli bychom přímou volbu,“ uvedl a připomněl, že jsou demokratická strana, kdo chce kandidovat, nikdo mu to zakazovat nebude.

Na přetřes pak přišly i blížící se volby. Například podle průzkumu pro MF Dnes by se ČSSD nedostala do pražského zastupitelstva. Hamáček ale zůstává klidný, jelikož nejlepším průzkumem jsou samotné volby. Lídrovi Jakubu Landovskému prý věří. „Sociální demokracie je snad jediná strana v Praze, která jde do voleb v Praze s konkrétními tématy,“ řekl a dodal, že ostatní strany konkrétní nabídku pro občany nemají. „Buď mají telefon na premiéra, nebo brojí proti anarchii, což nejsou témata pro komunální volby,“ poznamenal Hamáček, čímž mířil mimo jiné do billboardů hnutí ANO, na nichž volební lídři oznamují, že mají telefon na premiéra a komunální záležitosti tak mohou zřejmě řešit přímo a rychleji.

Zastává názor, že politici mají nabízet řešení a především také vysvětlovat lidem své kroky. „A ne, že budeme surfovat na vlnách emocí; neustále se budeme zklamávat,“ uvedl s tím, že věří, že lidé férově vyhodnotí fungování jejich komunálních politiků, a ne pod vlivem masivní reklamy. „Máme úspěšné starosty, kteří pracovali bez skandálů,“ připomněl.

Případný negativní výsledek voleb podle Hamáčka nemůže ohrozit stabilitu vlády. „První hodnocení vládního projektu můžeme provést v březnu na sjezdu, kdy se už budeme moct ohlédnout zpět,“ řekl. „Veškeré úsilí bych napnul do krajských voleb za dva roky, kdy si budeme moci říct, nakolik úspěšné je naše vládní účinkování.“

Na dotaz ohledně budoucnosti ČSSD, a sice jaká budou stěžejní a nosná témata programu, odpověděl, že sociální demokracie by vždy měla hájit zaměstnance. „V minulých letech jsme je ale nechali trochu na holičkách, čímž ztratili důvod nás volit,“ je si vědom Hamáček a tyto programové body chce proto vrátit zpět. „Už jsem mluvil o proplácení nemocenské. Pracovat se musí vyplácet,“ dodal s tím, že není možné, aby ti, kdo pracují, se měli stejně nebo hůře než ti, kteří pracovat nechtějí.

Hamáček čelil v poslední době časté kritice, že příliš ustupuje premiérovi a prezidentovi, jak se ukázalo při obsazování ministerstva zahraničí. Nesouhlasí s tvrzením, že by ČSSD vyklidila zbytečně pozice v oblasti zahraniční politiky, čímž vzniká prostor pro Andreje Babiše a Miloše Zemana. „Ministerstvo v ničem neselhalo. Přes prázdniny byla hlavním tématem EU migrace, což je agenda premiéra. Na Evropskou radu jezdí předseda vlády,“ podotkl a připomněl, že když italský premiér pozve českého premiéra, nemůže tam přece jet ministr zahraničí. Agenda migrace se zkrátka řeší na úrovni premiéra.

Jestli dokáže Tomáš Petříček ohlídat dlouhodobé směřování země v zahraniční politice, se prý teprvě ukáže, je třeba dát mu šanci. „Dejme mu chvíli ukázat, co umí. Výtky probíhaly i v červenci kolem jmenování Jany Maláčové ministryní práce a sociálních věcí a dnes nikdo neřekne, že je slabá,“ dal za příklad Hamáček, podle nějž je nyní výraznou tváří ČSSD. A Tomáš Petříček by měl dostat stejnou šanci.

Pak Hamáček vysvětlil, proč navrhuje povýšit policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který míří na post velvyslance na Slovensku. Důvodem je prý hlavně to, že Česká republika je asi šestá nejbezpečnější země na světě. „Je to zásluha české policie. Beru to i jako formu ocenění jejího prezidenta,“ sdělil a zmínil, že nechystá ve fungování policie žádnou revoluci.

Souhlasí prý s tím, že je potřeba donastavit NCOZ v důsledku reorganizace, ale s tím, jak dnes funguje, je spokojen. „Chystáme rozvoj policie. Musíme dotáhnout do konce koncept prvosledových hlídek ve všech lokalitách, které jsou k tomu vytipované,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…