Buď splácá koalici, nebo bude hledat partnera po stokách. Slonková: Všechno je jednou poprvé. V ČT debatovali...

11.08.2017 23:22

Hosty dnešních Událostí, komentářů České televize byli šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková, analytik Seznam Zprávy Václav Dolejší a komentátoři Petr Holub a Miroslav Korecký. Tématem byla žádost policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání z důvodu zneužití dotace na farmu Čapí hnízdo.

Buď splácá koalici, nebo bude hledat partnera po stokách. Slonková: Všechno je jednou poprvé. V ČT debatovali...
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

„Ve chvíli, kdy policie požádala o vydání zřejmě budoucího premiéra, musí si být setsakra jistá. Policie dospěla k závěru, že byl spáchán podvod,“ zmínila Slonková na úvod. Zmínila také nedostatky v žádosti o dotaci a to, že projekt Farma Čapí hnízdo není životaschopný.

Holub následně hovořil o anonymních akciích, jež v celém případu hrály roli. „Policie nemůže z principu vědět, kdo inkasoval peníze z Evropské unie. Pokud se někdo nepřizná,“ dodal.

Slonková pak vyjádřila své přesvědčení o tom, že na Středočeském kraji se při přidělování dotace vědělo, že za Čapím hnízdem stál Andrej Babiš. 

„Hnutí ANO toto určitě nějak zvlášť neprospěje. Myslím si, že tohoto se hnutí dlouhodobě bálo. Ta chvíle nastala deset týdnů před volbami. Je to tragicky málo, ale mohlo to být ještě horší, mohlo to být dva týdny před volbami,“ poznamenal k tématu Korecký. „Samozřejmě, že Andrej Babiš má své voliče. A dokáže svému voličstvu, svému publiku, odvyprávět příběh. Nebude to tedy pro něj asi nijak tragické z hlediska výsledku voleb, ale může to mít dopady například z pohledu na aspiraci na post premiéra a tak dále,“ sdělil. 

„Policii její roli nezávidím, neboť mohla být podezřívána, že vstupuje do politiky,“ dodal Korecký.

Reportér Dolejší pak uvedl, že – podle diskusí s poslanci – v daném spisu s žádostí o vydání figuruje zhruba 15 jmen, mezi nimiž jsou jak rodinní příslušníci, tak různí členové představenstva Agrofertu. 

„Základ toho problému je to, že miliardář měl zapotřebí získat podvodnou dotaci. A nám všem teď hrozí, že budeme muset padesátimilionovou dotaci za Andreje Babiše zaplatit,“ řekla Slonková. „Andreji Babišovi to uškodí. I když toto se stalo před jeho vstupem do politiky. Ale měl zapotřebí získat padesát milionů takovýmto podvodem. Dnes toho musí litovat,“ domnívá se Dolejší. 

„Tato kauza mi přijde bezprecedentní hlavně tím, že se jedná o kauzu zřejmě budoucího premiéra. I v případě vítězství asi je nemožné, aby, pokud je někdo obviněn, aby s ním někdo vytvářel koalici,“ zmínil Dolejší. „Voliči jsou zklamáni z tradičních politických stran. Nejprve byl nástup Věcí veřejných, nyní Andreje Babiše, ale teď nevím, kam voliči přelejou své naštvání. Netroufám si odhadovat,“ dodal Dolejší. 

Že by kauza mohla pomoci samotnému Babišovi, se nedomnívá ani Korecký. „Větší problém čekám po volbách. To, že by prezident mohl jmenovat premiéra, který by za pár měsíců mohl skončit za mřížemi, je hodně z banánové republiky,“ sdělil Korecký. „To, co teď zažíváme, je podle mého názoru začátek konce vzestupu,“ podotkl pak komentátor Holub. 

„Po volbách se buď podaří splácat koalici všech proti Babišovi, což nepovažuji za správné, neboť případný vítěz voleb by se měl ctít. Druhá varianta je, že Andrej Babiš bude muset hledat koaličního partnera téměř po nějakých stokách, aby tu 101 získal,“ řekl závěrem Korecký. 

„Všechno je jednou poprvé. Poprvé jsme v této situaci. Ale je to nyní otázka na voliče, jestli budou dál věřit člověku, který má zapotřebí vzít si padesát milionů, jež mu prostě nepatří,“ zakončila pak Slonková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…