Bude. Nebude. Možná. Vydržte. Tak ano. Ne, nakonec ne! Pátrali jsme po 1. máji v hnutí ANO

30.04.2016 10:23

Praha zažije na 1. máje dvě demonstrace proti migraci i jednu solidární na podporu uprchlíků. Nebudou chybět ani tradiční setkání politických stran a studentský majáles. Vyplývá to z magistrátního seznamu nahlášených shromáždění na webu Prahy, který vydala ČTK a mají ho k dispozici také ParlamentníListy.cz.

Bude. Nebude. Možná. Vydržte. Tak ano. Ne, nakonec ne! Pátrali jsme po 1. máji v hnutí ANO
Foto: Facebook, tan
Popisek: Prvomájová oslava ANO z roku 2014

Příznivci Bloku proti islámu se sejdou na Letné. Chtějí odtud pochodovat na Klárov a náměstí Jana Palacha. Národní demokracie svolává své příznivce na Pochod proti vlastizrádcům z Mariánského náměstí na Slovanský ostrov. Zastánci opačného názoru na migraci se sejdou na Václavském náměstí na akci Naší zbraní je solidarita – shromáždění proti rasové, náboženské nesnášenlivosti. Plánují také pochod na náměstí Republiky.

VŠE O 1. MÁJI 2016

Tradiční setkání chystají politické strany. Sociální demokraté se sejdou se svými voliči na Střeleckém ostrově, ODS na Petříně a komunisté u Křižíkovy fontány na Výstavišti. Mimochodem, sociální demokraté připravili 1. máj, navzdory svému vysokému dluhu vůči právníku Altnerovi, skutečně velkolepě. Slavit se kromě „velké“ Prahy bude také na Praze 4, 5, 6 a dále na Praze 14. Další akce budou i v mnoha městech po celé České republice. Obdobně to mají také občanští demokraté, komunisté, TOP 09 či lidovci. 

Nepečlivě se tématu chopila ČSSD. Pro ostatní strany jde spíše o doplněk

Ohlášené je v naší metropoli rovněž setkání ke druhému výročí masakru v Oděse, kde 2. května střety mezi příznivci prozápadního směřování Ukrajiny a proruskými aktivisty vyvrcholily požárem Domu odborů, kde zahynulo 42 lidí a 250 utrpělo zranění. Uskuteční se před ukrajinským velvyslanectvím v Praze-Bubenči. Studenti plánují jako součást Studentského majálesu pochod od Sovových mlýnů přes Národní třídu a Karlovo a Staroměstské náměstí na Ovocný trh.

1. máj „v režii“ hnutí ANO

Při pečlivém procházení akcí se ParlamentníListy.cz zarazily u hnutí ANO. To v posledních dvou letech pořádalo celkem velkorysé a bujaré oslavy. Několik tisíc lidí dorazilo v roce 2014 na náměstí Jiřího z Poděbrad na akci, kterou moderoval Leoš Mareš a organizovala někdejší místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová. O rok později šéf hnutí Babiš poskakoval v pytli s dětmi v Troji. Byla sice o poznání nižší účast než v roce 2014, ale zato mohli novináři vidět desítky významných politických tváří. Od ministra financí přes šéfa resortu spravedlnosti Pelikána až po tehdejší místopředsedkyni Radmilu Kleslovou. 

A letos? Na dotazy redakce Martin Stropnický, předseda ANO v Praze, ministr a poslanec v jedné osobě, nereagoval. Krajský manažer Pavel Plesník ano, ač zvláštně. Nejprve nás požádal o trpělivost s tím, že nějaká akce bude, ale že se ozve. Ve čtvrtek už tak přesvědčivě nezněl. „Zatím nemám informace, kde se akce bude konat,“ uvedl s dodatkem, že „zatím nevím, jestli se bude něco pořádat“. Redakce se proto obrátila na centrální ANO. V ní měli jasno hned. Nebude nic. „Letos žádnou akci v Praze ANO pořádat nebude,“ odpověděl na dotaz Vladimír Vořechovský z tiskového oddělení. Andrej Babiš podle našich informací Prahu také odepsal a vyrazí čepovat pivo do Benešova.

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886, kterou připomínají letos svým pochodem anarchisté. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si prý socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…