Bude dusno. Jiří Čunek promlouvá o falešných homosexuálech a „pachatelích trestných činů s jinou barvou pleti“

07.12.2016 8:25

Velký rozhovor v Lidových novinách ukazuje čtenářům senátora a hejtmana Jiřího Čunka jako bojovníka proti establishmentu. Vlivný lidovec prý chápe lidi, kteří odmítají tradiční strany, a snaží se je přimět, aby názorům veřejnosti vycházely více vstříc.

Bude dusno. Jiří Čunek promlouvá o falešných homosexuálech a „pachatelích trestných činů s jinou barvou pleti“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Čunek byl před deseti lety prvním místopředsedou Topolánkovy vlády, předsedou lidovců a jednou z politických komet. Pak úplně zmizel a zůstala pachuť několika skandálů. V posledních letech však na Zlínsku suverénně vyhrává všechny volby, ve kterých kandiduje. „Lidé v sobě mají smysl pro spravedlnost. Nakonec prokoukli, že příběhy kolem mě byly jen velkou hrou. Všechny se ukázaly jako nepravdivé,“ komentuje to dnes stručně.

Lidé podle něj již mají dost politiků, kteří nic nedělají, jen si pořád na něco stěžují. Druhou věcí, která lidi podle něj znechutila, je korektnost politického mainstreamu. „Copak je korektní muset přehlížet, když se trestného činu dopustí někdo s jinou barvou pleti? Tato faleš způsobila, že se společnost začala brzdit a propadat do problémů,“ myslí si. Nedovedeme prý již pojmenovat věci pravými jmény, skutečné problémy se nahrazují těmi falešnými. Typicky právy homosexuálů. Ty podle Čunka v této zemi ani nikde okolo nikdo netýrá, nevraždí ani nezavírá. „Ale přesto se homosexuálové bijí o svá práva, jako kdyby je neměli, a vyosují společnost z principů, které ji drží na nohou,“ varuje lidovecký hejtman.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Lidé podle něj také příliš začali věřit, že na světě se bude žít vždy příjemně a ani není třeba pro to moc pracovat. Nejpošetilejší prý byly úvahy, že nás někdo, třeba USA, stejně vždycky zachrání. „To je výrazně hloupý názor,“ říká Jiří Čunek. Lidé prý postupně pochopili, že přes podobné hloupé řeči a falešnou korektnost cesta k prosperitě nevede.

„Boji proti establishmentu úplně rozumím, dokonce ho i podporuji,“ dodal hejtman a senátor. Jeho podpora prý spočívá v tom, že říká politickým stranám, včetně té vlastní, aby se změnily. Jenže to prý jde ztuha. Jako příklad uvádí chování senátorů, kteří nejprve kritizovali svého předsedu Milana Štěcha za podpis pod dopisem do Číny, a pak jej stejně zvolili svým předsedou. „To přece pro normálního člověka vůbec není k pochopení,“ rozčiluje se lidovec.

Lidé podle něj dokáží odpustit, ale strany musí pochopit, že jejich úkolem je sloužit lidem. „Když se strany budou chovat normálně, mají šanci,“ myslí si. Třeba ČSSD se podle senátora v podstatě nezměnila od devadesátých let, kdy ji řídil Miloš Zeman. Navíc v ní vládnou kamarádské klany, lidé se nevolí podle schopností, ale podle sobeckých zájmů.

Nebránil by se prý ani změnám ve volebním systému, který by lidem vyšel vstříc. Například aby umožnil „negativní hlasy“ politikům, které lidi nechtějí.

Nejhorší podle něj nejsou lidé, kteří v politice bojují za vlastní obchodní zájmy, ale ti, kteří jim s „mačkáním knoflíků“ pomáhají. A tito lidé prý naštěstí ztrácejí moc. „Vstupem Babiše do politiky mnoho kmotrů mocensky pomřelo a to je dobře,“ říká. Ani Babiš si podle něj nemůže dělat, co chce, a to ukazuje úroveň naší demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…