Bude horko, čím dál víc. Andrej Babiš zúčtoval se Sobotkou, jako ještě nikdy

18.02.2017 15:11

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poskytl obsáhlý rozhovor deníku Právo. Postěžoval si, že do něj premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) „stále kope“ a mluví o něm sprostě. Sám Babiš prý také mluví sprostě, ale jen mezi lidmi, kteří jsou na to zvyklí. Šéf hnutí ANO toho ovšem řekl ještě mnohem víc. Redaktora Jana Rovenského se např. ptal, zda nechce novinář přijít na exkurzi k němu do ložnice.

Bude horko, čím dál víc. Andrej Babiš zúčtoval se Sobotkou, jako ještě nikdy
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO už si umí jen těžko představit, že by znovu zasedl ve vládě s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Předseda ČSSD prý jen vyvolává konflikty a nedokáže vládu doopravdy řídit.

„Je pravda, že si to nyní jen těžko umím představit, když do mě od krajských voleb stále kope a sprostě o mně na veřejnosti mluví. Tím neříkám, že sám nemluvím jadrně,  ale je to v kolektivu lidí, kteří jsou na to zvyklí. Takže mám problém s tím, jak se mnou pan Sobotka komunikuje a posílá vzkazy přes média. Je to nepříjemné a nejsem na takové jednání zvyklý a samozřejmě ta důvěra je narušena,“ postěžoval si Babiš.

„Hlavně bych chtěl být ve vládě, kterou bude její předseda skutečně řídit a ne jen formálně, nebude politikařit, bude měřit všem stejným metrem a bude premiérem všech ministrů, ne jen těch z ČSSD. Sám jsem nejpřísnější na vlastní ministry a snažím se jít příkladem. Vláda nesmí nechávat problémy vyhnít, ale musí je řešit, mít tah na branku a ministři se musí mezi sebou bavit,“ doplnil ministr financí.

Sobotka se k další spolupráci s hnutím ANO vyjadřuje velmi podobně. Další koalici s Babišem by si prý uměl představit jen za situace, že by ČSSD vyhrála volby a zůstávala i nadále nejsilnější stranou. Druhé housle Sobotka hrát nehodlá. Babiš toto tvrzení bere na vědomí a pokud volby vyhraje, zohlední je, jestliže bude sestavovat vládu. Neodpustil si však malé rýpnutí do Sobotky. „Kdyby k tomu došlo, tak by to možná byla škoda, mohl by se aspoň něčemu naučit.“

Sobotka už je jak Kalousek, říká Babiš

O sestavování vlády chce však Babiš mluvit až po volbách, až voliči znovu rozdají karty. Pokud má přece jen říct, s kým by chtěl na podzim spolupracovat, tak prý preferuje spolupráci se slušnými lidmi, s nimiž by mohl zajít na pivo a řešit problémy. Umí si prý představit spolupráci s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), se senátorem Jaroslavem Kuberou (ODS) a se zlínským hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL).  

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Chápu, že pan Sobotka má teď poradce z USA a ti ho učí mluvit sprostě a útočit na mě, kde může. Dnes už vlastně převzal roli Miroslava Kalouska (TOP 09). Oba se společně rozhodli mě vymazat z politické mapy,“ je přesvědčen šéf hnutí ANO.

Využijí k tomu prý kdejakou aféru, od StB, přes Čapí hnízdo až po dluhopisy. „Teď jsem slyšel, že se na mě připravuje další diskriminační kampaň ve stylu Rusko a určitě se objeví před volbami nějaká Kubiceho zpráva,“ pokračoval Babiš.

Nelze vyloučit, že se ostatní strany domluví a Babiš skončí v opozici. Za pár let v politice prý už šéf státní kasy pochopil, že pro křeslo ve vládě jsou tradiční politici schopní provést leccos. Mezi nové politiky patří Tomio Okamura se svou SPD a s tím by si prý Babiš mohl rozumět. Oba pánové spolu prý sdílejí názory na přímou volbu starostů a také v některých názorech na migraci. To však neznamená, že by Babiš Okamuru přijal bez výhrad. Nelíbilo se mu prý, co se dělo kolem financování hnutí Úsvit.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

ANO je středové hnutí, které by si mohlo rozumět se Starosty a nezávislými. U KDU-ČSL oceňuje prorodinnou politiku a na ODS se mu líbí důraz na efektivně fungující stát. Vzal by si zkrátka od každého něco. Jen od TOP 09 by si prý nevzal vůbec nic. U ČSSD prý oceňuje péči o seniory a o lidi, kteří se neobejdou bez pomoci. to je podle Babiše v pořádku. Na druhé straně, lidé, kteří odmítají pracovat a jen si užívají domácí pohodlí se sociálními dávkami, nemají podle Babiše dostat od státu vůbec nic. Chtěl by to po volbách začít řešit.

Není bez zajímavosti, že Babiš neprotestuje ani proti progresivnímu zdanění, po kterém dlouho volá ČSSD. Kdo víc vydělává, odvedl by na daních podstatně víc peněz než lidé s nižšími příjmy. „Principiálně ano, ale je otázka o kolik,“ konstatoval Babiš.

Pokud jde o samotné hnutí ANO, Babiš prý hodlá víc kontrolovat, kdo bude na kandidátkách, aby si neuřízl ostudu, jako v případě některých hejtmanů po krajských volbách. Babiš hodlá kandidovat ve Středočeském kraji, Martina Stropnického vyšle bojovat do Prahy a Richard Brabec osloví voliče v Ústeckém kraji.

Stojíme proti České televizi

„Nechci si fandit, ale myslím, že ČR čeká rozhodování o dalším směřování. Pokud v té vládě nebudu, tak to bude pokračovat v rytmu tradičních politických stran. Je to nerovný boj, protože kromě těchto partají proti nám stojí některá média, jako Česká televize, která je pod vlivem sociální demokracie a PR agentury Bison & Rose,“ nešetřil ostrými slovy Babiš. Nechápe, že veřejnoprávní televize nedokáže propagovat samu sebe, když má k dispozici miliardy korun rok co rok. Nechápe, proč k tomu potřebuje nějakou agenturu.

Pár slov padlo také k Babišově dluhopisové aféře. 3. března chce ministr uveřejnit výsledky auditů, z nichž vyplývá, že měl dost peněz na nákup korunových dluhopisů za takřka miliardu a půl. A tím bude považovat celý problém za uzavřený. „A co bych měl ještě dělat? Chcete jít na exkurzi ke mně do ložnice?“ ptal se Babiš.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …