Bude nutné dávat Romům na úřadech práce přednost? Nejen to se řešilo v ČT

11.03.2015 21:55

Ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček se ve středečním pořadu Hyde park v ČT24 snažil vysvětlit problém ohledně nezačleněných Romů. Měli by se podle jeho názoru řešit spíše jednotlivci a tím tak docílit integrace Romů do společnosti. Problémem také je, že si jsou Romové vědomi jejich okrajové pozice ve společnosti.

Bude nutné dávat Romům na úřadech práce přednost? Nejen to se řešilo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Jeden z diváků Hyde parku se dotázal hosta, jak vyřešit problém se začleňováním Romů, který se řeší již 25 let, bylo utraceno spoustu peněz a nic se nevyřešilo. Šimáček připustil, že v posledních 6 letech došlo ke zlepšení.

Podle jeho slov žije v Česku zhruba 200 000 Romů a jen menší část z nich žije ve vyloučených lokalitách. Hlavní problém v současné neintegraci Romů vidí ve většinovém vyvraždění českých Romů během druhé světové války. Poté během padesátých let došlo k masivnímu přísunu Romů ze Slovenska do průmyslových oblastí. Romské děti byly prý tehdy během komunistického režimu téměř vždy dávány do zvláštních škol a dnes sklízíme problémy způsobené před padesáti lety.

Problémem také prý je, že Romové v České republice vědí o vlastní pozici na okraji společnosti, kde mají zhoršený přístup ke službám a jsou nuceni sledovat každoročně různé pochody proti nim. Podle Šimáčka je v České republice zjevný anticiganismus.

Podle Šimáčka má plán Strategie romské integrace do roku 2020 tři základní složky, kde jedna z nich je zaměřena na podporu chudých Romů ve vyloučených lokalitách. Podle něj tento plán nezvýhodňuje Romy na Úřadu práce před ostatními etniky, jak si někteří myslí.

Předsudky zaměstnavatelů, kvůli kterým se vyhýbají Romům, jsou následek komunistického vedení, které Romy v minulosti vyčleňovalo. Je to prý například chyba ve vytváření romských sídlišť. Tím byli odsouváni dále od společnosti.

Jeden z diváků ve svém dotazu uvedl, že si nemyslí, že je český národ diskriminující, jelikož na základě statistiky je vidět, že ostatní národnosti v České republice nám nevadí, dokonce k nim máme sympatie, v případě Romů a Arabů tomu tak není, má to tedy určitě svůj důvod. Podle Šimáčka jsou nesympatie k Romům spojeny s tím, že je většina z nich chudých a na okraji společnosti, můžou tak pro některé představovat bezpečnostní riziko.

Šimáček v pořadu uvedl, že bychom se měli inspirovat některými západními vyspělými demokraciemi, například Skotskem, kde je organizované sociální bydlení. V takovýchto zemích zajištují podle Šimáčka bydlení chudým lidem, nejen Romům, ale třeba i seniorům.

Vzhledem k tomu, že je pro tyto Romy velice těžké získat legální práci, jsou nuceni pracovat nelegálně a jsou tak oběťmi různých lichvářů či podnikatelů, kteří na nich takto z důvodu neodvádění daní vydělávají. Selhává tak podle Šimáčka sociální program státu.

Šimáček věří, že je důležité spíše než hledět na Romy jako na celek a ihned je odsuzovat, probírat jednotlivé problémy s jednotlivci a pomáhat jim tak v začleňování. Je prý potřeba Romům pomoci v jejich potřebách a problémech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…