Bude rozruch: Klára Samková vydává knihu o islámu

29.08.2016 12:15

Tento týden přichází na trh kniha JUDr. Kláry Samkové „Proč Islám nesmí do Česka“, která se velmi ostře a jednoznačně staví proti riziku islamizace evropského prostoru a České republiky zvlášť. Základní strukturou knihy, kterou vydává nakladatelství BONDY, je rozhovor Kláry Samkové s Mgr. Svatoplukem Šteflem, kterému Parlamentní listy položily několik otázek.

Bude rozruch: Klára Samková vydává knihu o islámu
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

Z úryvků knihy, které už pronikly na veřejnost prostřednictvím sociálních sítí, je patrné, že se Klára Samková vyjadřuje k otázkám migrace velmi ostře. Nemáte obavy z toho, že budete osočeni z podněcování nenávisti ke skupině obyvatel nebo dokonce netolerance k náboženské svobodě? 

Já osobně tuto obavu nesdílím. Nemohu ovšem vyloučit, že kniha vyvolá reakce, které mohou vést k verbálním útokům, nebo dokonce právním krokům k doktorce Samkové. Podle mne by tím však byla popřena sama podstata demokracie, byť se s některými závěry doktorky Samkové osobně neztotožňuji. To je ale naprosto v pořádku. Až budu mít potřebu se veřejně vyslovit k migraci nebo pronikání islámu do České republiky já sám, vydám si vlastní knížku. Podle mne tato kniha podněcuje, když už jste užili tento právní termín, ke kritickému myšlení čtenářů. 

Jaký jste si udělal osobní názor na JUDr. Samkovou během rozhovoru? 

Na úvod musím říci, že jsem se do té doby nikdy osobně s doktorkou Klárou Samkovou nepotkal. Samozřejmě jsem ji znal z médií a nutno říci, že jimi zprostředkovaná představa o tom, kdo je Klára Samková, se osobní zkušeností zásadně proměnila. Během svého života jsem pár rozhovorů udělal, ale málokdy jsem zpovídal člověka s tak nezpochybnitelně nadprůměrnou inteligencí a analytickým myšlením. Ale vraťme se k tématu knihy. Na rozdíl od doc. Konvičky, který je psychopatickým exhibicionistou a všude v Evropě kromě Slovenska a Maďarska by byl už dávno ve vazbě, jsou názory Kláry Samkové na migraci a nebezpečí islamizace země pregnantně vyargumentované a mají svou hloubku. Některé její závěry se mi mohou zdát poněkud krajní, ale na druhé straně si musím sebekriticky přiznat, že Klára Samková toho ví o podstatě islámu více než já. Takže se můžeme lišit v tom, jak s jejími východisky naložit, ale těžko mohu tvrdit, že v základních charakteristikách islámu nemá pravdu. 

To znamená, že se s jejími názory na migraci a islám ztotožňujete? 

Poslední větou v předchozí odpovědi jsem jasně naznačil, že se s jejími východisky ne vždy ztotožňuji. Zatímco její analýza islámu (nikoliv jako náboženství, ale ideologie) se mi zdá poměrně logická, lišíme se v názoru, jak s touto skutečností nakládat. Mému liberálnímu myšlení se příčí paušalizace a nejsem si vůbec jistý, že naší české kotlině by mísení jiných kultur neprospělo. Když to řeknu natvrdo, já osobně bych v naší zemi viděl raději deset tisíc Syřanů nebo Iráčanů i s rizikem, že mezi nimi budou dva nebo tři zakuklení džihádisté, než deset tisíc Ukrajinců. I když to berte jako příklad… 

Hlavním tématem je tedy nebezpečí islamizace a problémy kolem migrace. Dotkli jste se v knize i jiných otázek? 

Samozřejmě. Když chcete smysluplně debatovat o tom, zda má či nemá islám místo v České republice, musíte se nutně dotknout otázek, které souvisí s otázkou národa, identifikace k češství (a moravanství samozřejmě) a také historie našeho národa i historie země, která s naším vztahem nebo nevztahem k přistěhovalectví souvisí. Tady se s doktorkou Samkovou v některých bodech rozcházím, což není podstatné, protože čtenář je zvědavý na její, a nikoliv mé názory. Uznávám, že veřejné mínění je jednoznačně na straně těch, kdo se přistěhovalectví brání. Na druhé straně já rád používám takovou slovní hříčku, že většina většinou nemá pravdu; a průzkumy veřejného mínění mě neoslovují. Dál to nebudu rozvádět. Myslím, že i z toho, co jsem teď řekl, vyplývá, že náš knižní rozhovor není snad jenom rozhovorem, ale dialogem. 

Jaké očekáváte reakce na knihu Kláry Samkové od vrcholných politiků? 

Tak především je jasné, že vztahy doktorky Samkové s tureckým velvyslancem to asi nezlepší. Kdybych měl tipovat reakce našich vrcholných politiků, řekl bych, že formálně budou kritické, ale ve skutečnosti se jim budou stanoviska doktorky Samkové líbit. To ovšem v mých očích nemá vůbec žádnou váhu, protože kdybych měl klasifikovat jednání našich čelných politiků k těmto otázkám, tak bych u toho musel mít silná sedativa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…