Bude se zdražovat! Z jižních Čech přichází velmi nepříjemná zpráva

26.07.2017 21:40

„Úroda je letos extrémně špatná, nejhorší za posledních několik let,“ tak si stěžují nejen ovocnáři, ale i provozovatelé palíren nebo moštáren. Zákazníci tak musí počítat s tím, že si připlatí. Dražší ovoce bude v mnoha případech znamenat dražší pálenku a například i mošt. Ovocnářům navíc komplikuje život to, že nemají dostatek brigádníků.

Bude se zdražovat! Z jižních Čech přichází velmi nepříjemná zpráva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Bude se zdražovat! To vzkazují zákazníkům mnozí ovocnáři, majitelé lihovarů i moštáren. Na vině je velmi špatná úroda. „Letošní rok je skutečně, co se týče úrody, velmi nešťastný. Třešně prakticky nebyly žádné, s višněmi to byla také bída,“ říká pro ParlamentníListy.cz majitel lihovaru v Poněšicích u Hluboké nad Vltavou Jaroslav Ledajaks. Letošní sezonu hodnotí jako nejhorší za posledních několik let. „Pomalu bych to ohodnotil jako nejhorší za celou éru, co tady fungujeme,“ vysvětluje Jaroslav Ledajaks. Jak říká, před nedávnem zpracovali třešně, a i těch bylo málo. Teď jsou na řadě meruňky a u těch je situace podobná.

„Naši dodavatelé z Moravy byli bez úrody. My jsme sehnali nějaké na Slovensku, ale je to málo. Opravdu to není v tomto směru šťastný rok,“ stěžuje si Jaroslav Ledajaks a připouští, že na cenách pálenky se nedostatek ovoce, které je tím také dražší, určitě odrazí.

Podražily meruňky, podraží pálenka

„Například meruňky jsme dříve nakupovali za nějakých deset, dvanáct korun. Teď nejlevnější, co jsme sehnali, byly za 80 centů za kilo, což je zhruba dvacet korun,“ vysvětluje.

Lihovar počítá, že podraží v průměru zhruba o sedm procent. Litr 40procentní slivovice si tak například v jihočeských Poněšicích budou moci zákazníci koupit přibližně za 500 korun.

S podobným problémem ohledně neúrody se lihovar potýkal už před několika lety. Tehdy se tady rozhodli, že kořalka nemusí být pouze z ovoce. Vznikla tak například mrkvovice nebo pivovice. „To se povedlo, měli jsme s tím úspěch, takže to děláme dodnes,“ říká Jaroslav Ledajaks a dodává: „Letos, když je s ovocem opět krize, jsme se rozhodli, že vyzkoušíme jakési ječné zápary s pokusem o to vyrobit whisku“.

Pláčou i ovocnáři

O špatné úrodě mluví i samotní ovocnáři. „Po vlně jarních mrazů je ta úroda výrazně nižší než třeba v loňském roce a proti pětiletému průměru cirka o těch třicet až padesát procent. Záleží na druhu ovoce, na odrůdě,“ říká ParlamentnímListům.cz Petr Léber, tajemník ovocnářské unie jižních a západních Čech s tím, že co se týká například jablek, je úroda na jihu Čech v průměru o 25 procent menší než v minulých letech. Ještě horší situace ohledně ovoce je pak prý na Moravě.

Nedostatek ovoce působí problémy i moštárnám. A i tady to zákazníci mohou poznat na ceně. „Pro nás je letos hluboký propad. Oproti loňskému roku méně ovoce a samozřejmě dražší. Takže máme obavy, že to bude prodražovat i naše výrobky,“ potvrdil majitel moštárny v jihočeských Lhenicích.

Brigádníci nejsou

Další problém, který ovocnáře trápí, je nedostatek brigádníků. Nezaměstnanost je totiž velice nízká a tak si většina lidí najde lukrativnější, lépe placenou práci. V červnu klesla nezaměstnanost na jihu Čech na 2,7 procenta a poměrně vysoká je i nabídka různých brigád pro studenty. Ti si tak mohou vybírat. Ovocnářům ale tato situace přináší nemalé problémy. „Ty tradiční rodiny, které tady ve Lhenicích sklízely, pomaloučku zanikají. A sklízet na těch vysokých kmenech se musí umět. Tam nemůžete pustit každého, kdo přijde,“ říká Léber s tím, že větší firmy to řeší agenturními pracovníky. Ani to ale často příliš nepomáhá.

„U těch menších farem musí o víkendu nastoupit členové rodiny a sklízet. To se nedá nic dělat,“ dodává Petr Léber.

reklama

autor: David Hora

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …