Bude to masakr, vědí všichni. Schůze k lithiu již brzy

16.10.2017 12:51

Sněmovna se chystá na mimořádnou schůzi kvůli možné těžbě lithia v ČR. Poslanci napříč politickým spektrem se shodují v tom, že to bude masakr. Šéfové jednotlivých poslaneckých klubů postupně vystupují před novináře, s čím jejich strany na schůzi vystoupí. Šéf komunistů Filip dokonce označil počínání vlády za zločin. Andrej Babiš zase uvedl, že se hnutí ANO bude pokoušet memorandum zneplatnit.

Bude to masakr, vědí všichni. Schůze k lithiu již brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k tématu těžby lithia v Česku iniciovali komunisté. Schůze se bude konat v náhradních prostorách, kde běžně zasedá poslanecký klub ČSSD. Zasedací sál Sněmovny je totiž v rekonstrukci. Nikdo už počátkem září nepočítal s tím, že k dalšímu setkání poslanců ještě dojde.

Komunisté, kterým se povedlo posbírat dostatečný počet poslanců ke svolení mimořádné schůze, tvrdí, že za australskou firmu vystupuje bílý kůň a skuteční vlastníci nejsou známi. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa není dokument, který za Česko podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD, z právní stránky memorandum, ale smlouva.

„Nezáleží na názvu dokumentu, ale na obsahu. Tohle je spíš smlouva o smlouvě budoucí. Vláda občanům České republiky lže. To, že vláda uzavírá tzv. memorandum s firmou, která má pronajatého bílého koně, aby mohli ukrást strategické zásoby, mi přijde odporné,“ sdělil Filip.

Ten zároveň míní, že dokumenty, které o té firmě lze nalézt, ukazují, že její majitel nechal vlastnickou strukturu zakladatele utajit prostřednictvím bílého koně. „Tato tzv. australská firma ve skutečnosti sídlí na Britských Panenských ostrovech, tedy v daňovém ráji,“ připomněl předseda KSČM.

„Náš klub navrhuje usnesení, aby celé memorandum bylo prohlášeno za neplatné od samého počátku, protože nebylo podepsáno oprávněnou osobou, která by měla nějakou těžařskou licenci. Firma existuje od roku 2011, nevytěžila ani kilogram horniny. Má zaměstnáno pět lidí a kancelář má v obýváku v jednom australském městě. Firma také nemá žádné finanční prostředky, které by umožňovaly spustit těžbu,“ pokračoval.

Diskutované společnosti European Metals Holdings prý nejde o to, aby v České republice podnikala. „Jde jim o to, aby naši zemi připravila o peníze. Shánějí banky, případně velké investory včetně automobilového průmyslu. Partyzánský způsob přijetí memoranda svědčí o tom, jak říkal Josef Švejk, že buďto jde o zločin, nebo jsou to hlupáci. Vzhledem k tomu, že členy české vlády nepovažuji za hlupáky, tak si na tu otázku odpovězte sami,“ rozohnil se v závěru Vojtěch Filip.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci rozvinul teorii, že za australskou firmou může stát miliardář Zdeněk Bakala, označovaný za tuneláře v souvislosti s OKD. „Proč došlo k podpisu memoranda právě 17 dní před volbami? V době, kdy by vláda už neměla nic dělat a nic chystat, jako třeba rozdělení ČEZu, které je nepřijatelné. Uděláme maximum, aby memorandum bylo prohlášeno za neplatné. Lithium má zůstat v českých rukou, státní firma Diamo to určitě může zvládnout,“ míní Babiš.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zopakoval, že k podpisu memoranda ministrem Havlíčkem nebyl žádný důvod. „Všechno mohla vyřešit příští vláda a příští Sněmovna. Memorandum jsem odmítl podepsat, přestože mě k tomu pan Havlíček vyzýval. Mám důkaz, že memorandum vzniklo ve spolupráci s Úřadem vlády. Přišel mi mail od ředitele odboru na ministerstvu průmyslu, který mi 20. září psal, kde doslova říká: Myšlenka připravit toto memorandum vznikla jako výsledek jednání během přijetí delegace European Metals na Úřadu vlády atd.,“ konstatoval vicepremiér Brabec.

KDU-ČSL program mimořádné schůze Sněmovny podpoří. Na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně to uvedl šéf lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. Vše se podle něho musí vyjasnit.

Místopředseda Sněmovny Jiří Bartošek z KDU-ČSL oznažil za nezbytné, aby zisky z lithia zůstaly v České republice a docházelo zde ke zpracování, abychom „nebyli rozvojovou zemí, která tyto suroviny ke zpracování vyváží za své hranice“.

„Jednání bude bouřlivé. Je otázkou, zda to téma nebylo zneužito v předvolební kampani. My přicházíme s věcnými návrhy. Chceme změnit horní zákon a vytvořit fond budoucnosti,“ uvedl Bartošek s tím, že by peníze za lithium mohly plynout na důchody. „Budeme požadovat právní stanoviska, zda nehrozí riziko arbitráží jako v případě Diag Human,“ dodal s odkazem na sporné memorandum podepsané s australskou firmou.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury bude mimořádná schůze Sněmovny předvolební agitací a kydáním špíny. Přesto prý občanští demokraté program mimořádné schůze podpoří.

„Nikoho by nenapadlo, že se čtyři dny před volbami bude scházet Sněmovna. Schůze k tomu, aby na sebe koaliční patrneři mohli házet špínu. Nikdo nemůže čtyři dny před volbami očekávat konstruktivní debatu. Tento problém by navíc měla řešit vláda, ne Sněmovna. Scházíme se dnes na předvolební agitaci,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…