Bude válka, obává se Jaroslav Bašta. Už nám na ni totiž chystají ministerstvo propagandy

23.10.2016 11:21

Podle diplomata Jaroslava Bašty je válka na spadnutí, proto budeme mít ministerstvo propagandy. Uvedl to alespoň ve svém komentáři na serveru PrvníZprávy.cz.

Bude válka, obává se Jaroslav Bašta. Už nám na ni totiž chystají ministerstvo propagandy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Ono vlastně jde o docela logické počínání světových státníků – když už se léta válčí, je zapotřebí čas od času mluvit o míru. Protože cílem každého ozbrojeného konfliktu je už od nepaměti mír, nikoli vítězství, musíme tyto mírové summity sledovat s větší pozorností než zprávy z bojišť. Právě uplynulý týden na ně byl docela bohatý,“ zmínil Bašta. Na základě informací z jednání však má obavy o budoucnost. Například proto, že konfliktů přibývá a naděje na jejich vyřešení je stále více nedostatkovým zbožím.

„V Berlíně se sešla po více než roce normandská čtyřka (prezidenti Hollande, Putin, Porošenko a německá kancléřka Merkelová), aby posoudila plnění minských dohod 2, tedy příměří a možné ukončení války na Ukrajině. Všichni museli konstatovat, že za ten rok nedošlo k pozitivnímu vývoji, neboť žádná ze znepřátelených stran své závazky neplní. A ukrajinský prezident za to sklidil kritiku od všech zúčastněných. Pak jej poslali za dveře a ve třech jednali o válce v Sýrii,“ konstatuje Bašta. 
 
Podle něj lze vysvětlení tohoto počínání najít ve snaze ukrajinské strany změnit formát rozhovorů, tak aby se do nich mohli zapojit představitelé Spojených států. „Ovšem americké stanovisko (prezentované ministerstvem zahraničních věcí) trvá na tom, že je třeba donutit Ruskou federaci, aby splnila své závazky vyplývající z minských dohod. Rusko však smluvní stranou není, což představitelé USA mají za zlé Německu a Francii. Proto Porošenkův požadavek vyústil v tak negativní až urážlivou reakci ostatních účastníků mírových rozhovorů,“ konstatuje a všímá si i toho, že ruský a ukrajinský prezident si nepodali na jednání ruku. 

Co si řekla „normandská trojka“ o válce v Sýrii, se podle Bašty neví. „Ovšem ve vzduchu již pár týdnů poletují silná slova, která nás mají přesvědčit, že když dva dělají totéž, není to totéž. Masivní americké bombardování iráckého Mosulu je přece oním pověstným humanitárním  bombardováním, kdežto stejné počínání ruského letectva v syrském Aleppu je masakrováním civilního obyvatelstva (a ozbrojené demokratické opozice), za něž je třeba na Ruskou federaci uvalit další sankce,“ podotkl.
 
Původní text ZDE.

Podle jeho slov se na válku začali připravovat i čeští politici, neboť ministr vnitra Milan Chovanec oznámil tento týden vytvoření útvaru pro boj s ruskou propagandou. „Na svém facebookovém profilu na to velmi případně reagoval bývalý politický vězeň Milan Daniel, který vzpomenul na výrok jednoho plzeňského prokurátora o tom, že ‚existuje dvojí pravda. Ta kladná, kterou máme my, a pak ta záporná, kterou mají nepřátelé‘,“ podotkl Bašta. Tato slova prý zazněla v roce 1972 ve věznici na Borech v rámci školení organizovaného Socialistickou akademií pro odsouzené ve výkonu trestu. Lektory však tehdy považoval za etalony ideologické blbosti.

„Ani v současnosti se neubráním tomu, abych si o některých lidech v duchu říkal: ‚Ty bys taky mohl přednášet na Borech o dvojí pravdě.‘ Samozřejmě jsem do této kategorie už dávno zařadil celý spolek Evropské hodnoty, ovšem po dnešním týdnu se dalšími čestnými přednášejícími stali páni generálové Pavel a Bečvář. 
Leč dosti ironie, vytvoření ministerstva propagandy dokazuje, že to s tou válkou opravdu myslí vážně,“ uzavřel.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…