Bude válka se Severní Koreou? Čtěte slova Donalda Trumpa, která nahánějí strach

28.04.2017 10:03

Několik týdnů se novináři, politologové i politici dohaduji, jak blízko stojí svět konfliktu se Severní Koreou. Nyní o této ožehavé záležitosti promluvil muž z nejpovolanějších – americký prezident Donald Trump. Jeho slova budí značné znepokojení.

Bude válka se Severní Koreou? Čtěte slova Donalda Trumpa, která nahánějí strach
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Spojené státy do blízkosti Korejského poloostrova vyslaly letadlovou loď a společně s Japonskem a dalšími partnery v regionu provádí společná vojenská cvičení. V „harašení zbraněmi“ nezaostává ani severokorejský totalitní režim, jehož armáda v těchto dnech slaví 85. výročí. S menšími či většími úspěchy došlo k testování několika raket a rétorika Kim Čong-una a jeho věrných soudruhů naznačuje, že by ještě mohlo být pořádné horko.

To ostatně připouští i americký prezident Donald Trump, podle kterého je přímý konflikt se Severní Koreou reálný. „Diplomatické řešení konfliktu se jeví velmi obtížné, byť bychom si samozřejmě přáli vyřešit vše mírovou cestou. Je třeba si přiznat, že válka s KLDR není rozhodně vyloučena. Kim Čong-un převzal vedení země po smrti svého otce, když mu bylo pouhých 27 let. Můžeme si o tom myslet, co chceme, ale neocitl se ve zrovna snadné situaci. Obzvlášť v tomto věku,“ připomněl dle britského deníku Express Trump.

„Neříkám, že mu důvěřuji, či naopak. Jen chci zdůraznit, že je to složitá situace. Ani nevím, jestli uvažuje racionálně. Nemám na to žádný pevný názor, ale doufám, že tomu tak je,“ konstatoval americký prezident a ocenil zároveň spolupráci se svým čínským protějškem Si-Ťin pchingem. „On dělá, co může, a jsem si jistý, že rozhodně nechce vidět zmatek a smrt. Mohu říci, že je to dobrý člověk, jak jsem ho mohl poznat,“ pochválil Trump čínského prezidenta.

„Ještě musím dodat, že čínský prezident miluje svoji zemi a všechny její obyvatele. Vím, že by chtěl něco udělat. Je ale možné, že to nepůjde,“ řekl Trump, který zároveň odmítl vést další telefonické rozhovory s tchajwanským prezidentem. Jejich prosincový rozhovor značně rozladil čínskou stranu a právě v tuto chvíli a vzhledem k napjaté situaci na Korejském poloostrově si americký prezident nemůže nic takového dovolit.

Ostatně vzájemné vztahy mezi Spojenými státy a Čínou si Donald Turmp nemůže vynachválit. „S čínským prezidentem Si-Ťin pchingem máme velmi dobré vztahy. Skutečně jsem přesvědčen, že on dělá, co je v jeho silách, aby pomohl vzniklou situaci vyřešit. Nechtěl bych mu proto právě nyní působit nějaké potíže. Nejprve bych s ním chtěl osobně hovořit,“ uvedl Trump s odkazem na odmítnutý rozhovor se svým tchajwanským protějškem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…