Budeme bojovat dál, paní Merkelová! Moc do Bruselu nedáme. Nelžete o Česku, zaznělo od Viktora Orbána

14.09.2017 8:34

Maďarsko dalo opět velmi rozhodně najevo svůj názor na uprchlické kvóty. Ministr zahraničí Péter Szijjártó v rozhovoru pro tiskovou agenturu Reuters mimo jiné uvedl, že jeho země kvóty nepřijme za žádných okolností.

Budeme bojovat dál, paní Merkelová! Moc do Bruselu nedáme. Nelžete o Česku, zaznělo od Viktora Orbána
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin, Orbán

„Maďarsko se nehodlá vzdávat své suverenity ve prospěch Evropské unie a stejně tak bude dál bojovat proti povinnému přijímání žadatelů o azyl podle kvót Evropské komise. Já skutečně nesdílím názor, že méně suverenity na úrovni národních států učiní silnější Evropskou unii. Jsem přesvědčen, že je to slepá ulička,“ uvedl šéf diplomacie Maďarska, které aktuálně předsedá zemím sdruženým v tzv. „Visegrádské čtyřce“.

Szijjártó nicméně konstatoval, že jeho země podporuje ideu vytvoření společné evropské armády pod hlavičkou Evropské unie. „Společná obrana by posílila jednotlivé členské státy ve prospěch celé Unie,“ vysvětlil maďarský ministr zahraničí s tím, že daňová politika by měla zůstat v rukách národních států. Jak dodává Reuters, Maďarsko má jednu z nejnižších sazeb pro daň z příjmu (15 %) a rovněž daň z příjmů pro právnické osoby (9 %).

Celý text v angličtině je ZDE.

Anketa

Věříte, že se Juncker zasadí o to, abychom měli stejně kvalitní potraviny jako Západ?

2%
98%
hlasovalo: 11323 lidí

Příliš nakloněna není maďarská vláda ani společnému rozpočtu EU a jednomu „nadnárodnímu“ ministerstvu financí. „Chápu to tak, že to je v prvotní fázi scénář pro státy, které jsou součástí eurozóny. Jelikož to není náš případ, bude toto téma stejně rozhodnuto, aniž by se někdo ptal na náš názor,“ konstatoval Szijjártó, který také připustil, že jeho země si doposud nestanovila termín pro přijetí eura.

Szijjártó odmítl, že by se Maďarsko nebo Polsko dostávalo vzhledem ke svým euroskeptickým vládám v rámci Evropské unie do izolace a že se od nich odvrací i další členové Visegrádské čtyřky, Česká republika a Slovensko. „Pokusů rozklížit jednotu států Visegrádské čtyřky již proběhlo mnoho a všechny skončily neúspěšně. Jsme na jedné lodi a i nadále v naprosto shodě odmítáme uprchlické kvóty. Také jsme se navzájem znovu ujistili, že proti tomuto nařízení budeme dál bojovat.“

Odhodlaná slova maďarského ministra zahraničí přicházejí jen několik dní po rozhodnutí Evropského soudního dvora, který odmítl žalobu Maďarska a Slovenska na způsob prosazení uprchlických kvót. Naposledy vyzvala Budapešť k okamžitému přijetí uprchlíků německá kancléřka Angela Merkelová. Nicméně Szijjártó označil takovou formu nátlaku za „velmi nebezpečné politické rozhodnutí“, kterému se Orbánova vláda nehodlá podřizovat.

„Rozhodnutí Evropského soudního dvora nás k ničemu nezavazuje, protože se netýkalo toho, jestli máme třeba hned zítra přijmout uprchlíky. Proti povinným uprchlickým kvótám budeme vždy bojovat. Nikdy se nevzdáme našeho názoru, že ilegální migrace představuje pro evropský kontinent obrovské nebezpečí. Bez ohledu na způsob a formu nátlaku se svého přesvědčení nehodláme za žádnou cenu vzdát,“ uzavřel klíčový člen Orbánovy vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…