Budeme jednat na rovinu, slibuje starosta Dvora Králové nad Labem

30.11.2014 10:57

„Už dnes zjišťujeme, že některé věci jsou ve skutečnosti trochu jinak, než byly v minulosti veřejně prezentovány, a o některých věcech se naopak nemluvilo, i když by si to zasloužily.“ Tak okomentoval nový starosta situaci na radnici pár týdnů po svém zvolení. V politice je Jan Jarolím (ANO) nováčkem a ParlamentníListy.cz zajímalo nejen, proč se rozhodl kandidovat, ale i to, čím jej oslovilo hnutí ANO. Ačkoliv také po prvních kolech koaličních jednání přestával věřit, že mohou skončit podobou jakékoliv funkční koalice, nyní je přesvědčen, že dojednaná koalice bude funkční. Jaké si stanovili priority?

Budeme jednat na rovinu, slibuje starosta Dvora Králové nad Labem
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO)

Výsledky komunálních voleb vás vynesly do křesla starosty. Čemu přičítáte svůj úspěch a jaký je to pocit?

Pro mě osobně je to v první řadě pocit naprosto neznámý, v politice jsem se nikdy aktivně neangažoval, a i z tohoto důvodu je spousta věcí v chodu radnice pro mě nových. Na druhou stranu je to obrovský závazek a zřejmě by bylo pro velkou skupinu lidí zklamáním, kdybych výsledky komunálních voleb v našem městě degradoval tím, že odmítnu v jeho vedení figurovat. Výsledek voleb ukázal, že většina obyvatel je zřejmě obecně nespokojená s tím, jak bývalé vedení město řídilo, ale svůj díl na našem volebním výsledku má bezpochyby i současná popularita hnutí ANO, pod jehož hlavičkou jsme do voleb vstoupili, a samozřejmě i osoba pana Hlavatého, který souběžně za toto hnutí v našem regionu kandidoval v senátních volbách.

Jste poměrně mladý. Proč jste se rozhodl vstoupit do politiky? Přeci jen funkce politika je u nás dosti nepopulární.

O mém přesvědčení zapojit se do politického kolotoče komunálních voleb rozhodlo několik rozhovorů právě s (dnes již senátorem) Jiřím Hlavatým. On mě dokázal přesvědčit, že kandidátka hnutí by v našem městě měla být sestavena z lidí, kteří jsou politikou nezatížení, nestojí za nimi žádné aféry, ale do komunální politiky je vede hlavně snaha o zlepšení chodu města. Společně jsme sestavili kandidátní listinu složenou právě z takových osobností – lidí, kteří mají co nabídnout, netouží po moci, ale jsou ochotni svůj díl odpovědnosti přijmout. Možná i tento fakt voliče oslovil.

A proč jste se rozhodl kandidovat za hnutí ANO? Čím vás oslovilo?

Hnutí postavilo své kandidátky v menších městech většinou z řad svých sympatizantů a konkrétně celá jeho královédvorská kandidátka byla složena pouze z nich. A i když to byl ze strany hnutí ANO svým způsobem risk, protože nechalo pod svou hlavičkou kandidovat neznámé lidi, v mých očích to byl sympatický krok. Do komunální politiky se tak mohli dostat do té chvíle nepolitici, a to se v mnoha případech – Dvůr Králové nad Labem nevyjímaje – i stalo. Doufám, že další měsíce ukáží, že se jednalo o správnou cestu a politika, nejen komunální, se začne osvěžovat.

Město povede koalice ANO, Šance pro Dvůr, TOP 09 a Volba pro město. Neobáváte se, že hledat společnou řeč může být pro čtyři strany mnohdy složité?

Stále zastávám názor, že komunální politika je hlavně o jednotlivých osobnostech a jejich schopnostech, odhodlání, zápalu a velmi často i o osobní odvaze, než o tom, jaké konkrétní strany za vedoucími představiteli měst a obcí stojí. Naprosto tak chápu, že v řadě obcí spolu koalice uzavírají mnohdy na vládní úrovni nesmiřitelné strany, které ale ve vedení těchto obcí fungují právě díky osobním kvalitám jednotlivců a ne pro politickou (ne)přijatelnost jejich spojení.

Se zástupci Šance pro Dvůr, TOP 09 i Volby pro město jsme se již v průběhu koaličních jednání shodovali nejen na obecném řešení zásadních otázek, které naše město dlouhodobě trápí. Teď, po prvních dnech strávených na radnici, získávám stále silnější pocit, že jejich lidské kvality by mohly zaručovat funkční spojení, což je pro mě velkou nadějí i motorem do budoucí práce.

A jak probíhala povolební vyjednávání? Byla složitá?

Byla. I když jsem se snažil je vést otevřeně a co nejzodpovědněji, po prvních kolech jednání jsem chvílemi téměř přestával věřit, že mohou skončit podobou jakékoliv funkční koalice. I když musím zdůraznit, že byla většina jednání vedena korektně, byla složitá hlavně proto, že jsme byli nuceni při nich často hledat kompromisy již domluvených kompromisů, nacházet okamžitě podle vzniklých situací spojovací cesty anebo odstraňovat rýsující se třecí plochy. Nakonec se nám, zdá se, podařilo sestavit koalici, která opravdu funkční je, takže snad ty desítky hodin jednání za výsledek stály.

Čeho byste chtěl jako starosta v následujících čtyřech letech dosáhnout, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Samozřejmě by bylo skvělé v tomto volebním období po letech konečně vyřešit otázku čistírny odpadních vod a definitivně uzavřít i s ní spojené vedené soudní spory. To je obrovské břímě, které Dvůr Králové tíží a které i přes enormní snahu může ve svém důsledku na město dopadnout velmi drastickým způsobem a následky. Pokoušíme se dál o jednání se stávajícími majiteli ČOV, kteří slíbili přípravu cenové nabídky jejího prodeje městu. Abychom co nejpodrobněji do celé problematiky zabředli, absolvovali jsme návštěvy v areálu čistírny, studujeme příslušné materiály a necháváme si technickou stránku a problematiku vysvětlovat od odborníků. Dnes jsme tedy připraveni jednat s majiteli stávající čistírny o jejím odkupu - stejně tak ale stále úplně nezavrhujeme řešení v podobě výstavby čistírny vlastní, na kterou existuje v této chvíli stavební povolení a běží i další procesy směřující k případnému výběru budoucího zhotovitele. Všechny naše další kroky se tak budou odvíjet pouze od existence a míry atraktivity nabídky prodeje ze strany majitelů ČOV.

Samozřejmě kromě této kauzy existuje celá řada dalších, neméně důležitých milníků, na které se v průběhu tohoto období chceme primárně zaměřit – ať už se pokusit například konečně do města přivést jednoho či více nových investorů, oživit drobné podnikání v centru, zajistit prostředky pro údržbu i opravy komunikací anebo dokázat v rozpočtu města vyčlenit dostatek finančních prostředků na postupné opravy významných nemovitostí, jako je oprava dvou mostů v havarijním stavu nebo dokončení rekonstrukcí budov gymnázia, Hankova domu či unikátní Sochorovy vily, která dnes slouží jako Dům dětí a mládeže.

V jakém stavu se nacházel úřad starosty, který jste přebíral po vaší předchůdkyni Editě Vaňkové (ČSSD)? Nemáte obavu, že na vás ze skříně vypadnou nějací kostlivci“?

Obavy jsme samozřejmě měli a stále máme. Už dnes zjišťujeme, že některé věci jsou ve skutečnosti trochu jinak, než byly v minulosti veřejně prezentovány, a o některých věcech se naopak nemluvilo, i když by si to zasloužily. Současné vedení města se už v rámci koaličních jednání shodlo na tom, že v tomto ohledu chceme vůči veřejnosti vystupovat transparentněji, což znamená, že bychom samozřejmě měli začít občanům města sdělovat i nepříjemné zprávy.

Na druhou stranu je třeba ocenit, že bývalé vedení města nám alespoň sdělilo, které významné rozdělané věci je třeba dokončit, ve kterých organizacích má město aktuálně své zastoupení a kde je tedy nutné učinit změny.

Co budete chtít dělat jinak nežli vaše předchůdkyně? Plánujete například nějaké organizační změny úřadu?

Osobně nejsem přítel bourání starých věcí jen z toho důvodu, aby bylo nějakým způsobem cítit, že se změnilo vedení. Myslím, že je třeba dát lidem šanci, přesvědčit se o kvalitě či nekvalitě jejich práce a teprve potom věci měnit. Samozřejmě, že jsem už před příchodem na radnici slýchal, která jména by bylo nutné ihned nahradit, ale pro mě je důležité, aby vedoucí pracovníci dělali svou práci zodpovědně a rádi. Aby k tomu, co se po nich vyžaduje, přidali ještě alespoň malý kousek něčeho navíc, jakési přidané hodnoty – v praxi například tím, že podají pomocnou ruku, udělají něco i nad rámec striktních pracovních náplní a obecně budou hlavně chtít pro svoje město pracovat a pomáhat mu. Takové úředníky nemám potřebu měnit a budu se jimi naopak snažit obklopovat.

Na druhou stranu je už nyní vidět, že některé věci byly v minulosti nastaveny nefunkčně – například získávání a vyřizování grantů či dotací bylo věcí každého z vedoucích odborů a nebylo nikým koordinováno ani zastřešováno. Proto se v budoucnu chystáme například vytvořit oddělení, které se bude plně věnovat pouze grantům, dotacím a eventuálně i veřejným zakázkám. Mimo to se chystáme i ve vzájemném dialogu s některými opozičními zastupiteli zefektivnit práci některých městských organizací nebo změnit systém kontrolování jejich hospodaření. V žádném případě si po prvních týdnech na nedostatek práce zatím stěžovat nemůžeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…