Budeme křičet, varoval vládu doktor Smejkal

13.05.2021 18:01

Epidemiologovi Petru Smejkalovi vadí časté změny na postu ministra zdravotnictví, protože podle něj na měsíce ochromují chod ministerstva. „To přechodové období je vždycky takové zastavení fungování resortu,“ řekl Smejkal. Vláda Andreje Babiše navíc podle něj v poslední době příliš nenaslouchá odborníkům. „Naštěstí teď úplně není důvod ke křiku,“ ubezpečil Smejkal, že v případě nepříznivého vývoje by na vládu vyvíjeli větší tlak.

Budeme křičet, varoval vládu doktor Smejkal
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Smejkal v rozhovoru pro Seznam Zprávy s úsměvem prohlásil, že v poslední době zatím nabídku na post ministra zdravotnictví nedostal. Reagoval tak na problémy současného šéfa resortu Petra Arenbergera (ANO) kvůli finančním nejasnostem.

„Nabídku na post ministra zdravotnictví jsem v poslední době nedostal. Já to ani nestíhám sledovat, nebudu to ani komentovat, protože tomu nerozumím. Ale je pravda, že české zdravotnictví posledních třiceti let opravdu mělo problém s tím, že se tady povolovaly věci, které by třeba na Západě neprošly,“ prohlásil Smejkal.

Časté změny ministrů zdravotnictví podle něj velmi škodí a ochromují chod ministerstva. „To není totiž jenom o výměně ministra, tam se mění celé týmy lidí. Ministr totiž potřebuje pracovat s lidmi, kterým věří, a než se tam ti lidé přivedou a než se ten tým zajede, tak to trvá. To přechodové období je vždycky takové zastavení fungování resortu,“ má jasno Smejkal.

Smejkal reagoval také na prohlášení ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), že celá vláda ví o epidemii za ten rok více než současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). „Celá vláda, to nevím, ale rozhodně takový ministr školství Robert Plaga, to už je téměř epidemiolog, s ním spolupracujeme velmi konstruktivně a on tomu rozumí a skutečně se z něj stal odborník,“ pochválil epidemiolog Plagu.

Smejkalovi vadí, že vláda v poslední době příliš nedbá na doporučení epidemiologického poradního týmu a rozvolňuje podle vlastního uvážení. „Loni v létě se premiér velmi radil s profesorem Beranem, kterého já si vážím, ale on je uznávaný virolog, a ne epidemiolog a tehdy zastával názor, že stačí chránit rizikové skupiny obyvatel a ostatní nechat promořit, což se nikde na světě neukázalo jako dobrá cesta,“ řekl Smejkal. S ním se prý premiér intenzivně radil na podzim, ale od té doby spolu příliš nekomunikují.

Situace je naštěstí podle Smejkala příznivá, a tak epidemiologický tým nemusí na vládu vyvíjet větší tlak. „My to sledujeme, a kdyby se dělo něco, co se nám nebude líbit, tak budeme velmi hlasitě křičet,“ uklidnil Smejkal s tím, že situace je dobrá. „Vyhráno nemáme, ale můžeme si asi říct, že k žádné další čtvrté nebo páté vlně nedojde. Může ale přijít mutace, která prolomí všechna očkování a bude naprosto rezistentní,“ varoval nakonec epidemiolog s tím, že prioritou je proočkovat populaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…