Budeme muset být hnusnou opozicí, varoval u Drtinové komunista. ČSSD totiž prý od levice ustoupila

30.01.2014 19:09

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik zopakoval, že komunisté budou hnusnou opozicí, která bude důsledně prosazovat levicovou politiku, ČSSD prý totiž od levicové politiky notně ustoupila. Je to prý vidět např. u zdravotnických poplatků, které jsou podle komunistů protiústavní. Stejně nesmlouvavě se komunisté staví proti církevním restitucím. Nemáme se ale bát znárodňování.

Budeme muset být hnusnou opozicí, varoval u Drtinové komunista. ČSSD totiž prý od levice ustoupila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Komunisté jsou nejsilnější opoziční stranou v Poslanecké sněmovně. Jak se z této pozice hodlají stavět k práci koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL? Ve čtvrtečním Interview Daniely Drtinové České televize o tom hovořil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

ČSSD prý ustoupila od svého silně levicového programu

Nejprve se věnoval problematice zrušení poplatků ve zdravotnictví. Komunisté prý chtějí zrušit, na rozdíl od ČSSD, úplně všechny poplatky. „Protože je považujeme za protiústavní,“ uvedl. A kde vzít chybějící peníze? Zvýšením platby za státní pojištěnce, nebo zrušením stropů patřičných odvodů. Skrze tyto nástroje bude prý dost peněz i na náročné operace. Poplatky podle Kováčika neměly žádnou regulační funkci a ještě zatížily sociálně nejslabší občany. „Když tehdy přišla ta Julínkova reforma, tak rovnou začala ze špatného konce zavedením poplatků, aniž by se zalepily ty díry, kterými utíkaly peníze z toho Titaniku zdravotnictví,“ poznamenal předseda klubu KSČM.

V obecné rovině bude KSČM tvrdou, až „hnusnou“ opozicí ve věcech, které komunisté považují za důležité. Takovou věcí je např. konání referenda v otázce církevních restitucí. Levicová ČSSD prý uzavřením stávající koalice výrazně ustoupila od levicových bodů svého programu. Komunisté jsou připraveni na to upozorňovat, a to i svou prací ve výborech. Rozhodně se ale nedá říci, že by se z komunistů stala hradní strana, která by táhla za jeden provaz s Milošem Zemanem v kritice vlády. Podobné úvahy jsou prý přehnané.

Referendum o církevních restitucích

Kováčik také v pořadu trval na tom, že zákon o církevních restitucích je možné zrušit. Jeho zrušením by se ušetřilo na tzv. inflační doložce. Podepsané smlouvy jako takové však referendem zrušit nelze. „Ve vzduchu visí kompenzace, co se týká jejich množství," podotkl host pořadu. To je podle jeho názoru veliká nespravedlnost. Rozhodně ale nedojde na znárodňování v podání komunistů, kterým opakovaně „straší“ pravice. Jsme prý v jiné době a od KSČM znárodňování zkrátka nehrozí. Komunistům jde o to, aby lidé měli možnost říci své k církevním restitucím, protože většina občanů je podle průzkumů veřejného mínění proti nim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …