Budeme spolupracovat na obraně s Rwandou. Schválila to vláda

09.07.2014 19:55

Vláda souhlasí s uzavřením dohody o obranné spolupráci se Rwandou. Vyplývá to z výsledků jednání vlády zveřejněných na internetu. Nová smlouva by mohla českým zbrojařským firmám otevřít rwandský trh, doufají čeští diplomaté. Dohoda předpokládá také spolupráci při výcviku vojáků nebo protiteroristických schopností nebo při výměně informací.

Budeme spolupracovat na obraně s Rwandou. Schválila to vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Česko se Rwandou navázalo oficiální kontakty v oblasti obrany v roce 2009. Na konci minulého roku Rwanda projevila podle mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška zájem o prohloubení spolupráce a navrhla uzavřít mezivládní Dohodu o obranné spolupráci, která by nahradila memorandum z roku 2009.

Pro Česko má posílení spolupráce znamenat především větší šance pro český obranný průmysl

„Účelem dohody je vytvořit předpoklady pro další rozvoj spolupráce v oblasti obrany mezi Českou republikou a Rwandou," uvedl už dříve mluvčí ministerstva. Dokument vymezuje oblasti takové spolupráce. „Jedná se mimo jiné o výměnu informací v oblasti obrany a zkušeností z operací, posilování protiteroristických schopností, spolupráci v oblasti vojenského výcviku a vzdělávání, spolupráci v oblasti obranného výzkumu a vývoje a spolupráci při pořizování obranného materiálu a služeb," doplnil Pejšek.

Pro Česko má posílení spolupráce znamenat především větší šance pro český obranný průmysl. „Česká strana by profitovala zejména v oblasti ekonomické, neboť se jí díky navrhované smlouvě usnadní přístup na rwandský obranný trh, který nabízí, vzhledem k rychlému rozvoji Rwandy a tamní bezpečnostní situaci, nové příležitosti pro český obranný průmysl," dodal Pejšek.

Od poloviny 90. let panuje napětí mezi Rwandou a Kongem. Během dvou válek v Kongu Rwanda podporovala protivládní rebely, oficiálně se ze země stáhla až v roce 2003. Podle OSN však i poté pomáhala povstalcům z hnutí M23, kteří donedávna operovali na území východního Konga. Rwanda všechna obvinění odmítá a viní naopak Kongo, že poskytuje útočiště hutuským milicím. Ty mají na svědomí genocidu ve Rwandě, která si v roce 1994 vyžádala životy asi 800.000 Tutsiů a umírněných Hutuů. Rwanda si letos připomíná dvacetileté výročí od počátku genocidy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…